Regionalno istraživanje: Bosanci i Hercegovci najduže nezaposleni i smatraju da se posao dobija isključivo preko "veze"

23.11.2010. 11:59 / Izvor: eKapija.ba
Regionalno istraživanje: Bosanci i Hercegovci najduže nezaposleni i smatraju da se posao dobija isključivo preko 'veze'

Tokom trajanja prvog regionalnog Virtualnog dana karijera i znanja (13.-20.10.2010.) u organizaciji Posao.ba (BiH), MojPosao (Hrvatska) i Infostud (Srbija) provedeno je istraživanje o regionalnom tržištu rada u kojem je učestvovalo 2015 posjetioca sajma iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Krizu najmanje osjetili bh. zaposlenici

Zaposleni u BiH osjetili su ekonomsku krizu, ali manje od zaposlenih iz Hrvatske i Srbije. Sudeći prema odgovorima ispitanika, izgleda da su poslodavci u BiH najmanje otpuštali, budući da je 21% ispitanika iz BiH odgovorilo da je posljedica krize otpuštanje radnika, dok je 46% iz Hrvatske i 39% iz Srbije odgovorilo isto. Ispitanici iz sve tri zemlje najčešće su davali odgovor da se uticaj krize na kompaniju ispoljio smanjenjem plata ili rezanjem budžeta pojedinih odjela. Prema rezultatima istraživanje Bosanci i Hercegovci se najmanje boje da će izgubiti radno mjesto – njih 37%, dok taj postotak u Hrvatskoj iznosi 50%, a u Srbiji 39%.

U BiH idealan vlasnik kompanije je država, a bh. ispitanici najmanje su zainteresovani za pokretanje vlastitog biznisa.

U poređenju sa sudionicima iz Hrvatske i Srbije, međuljudski odnosi na radnom mjestu (40%) i priznanje za obavljen rad (29%) je ono što je najbitnije zaposlenicima iz BiH, dok su u odnosu na ispitane iz druge dvije države, najmanje birali novac (17%) i dinamičnost posla (11%).

Bh. ispitanici najduže nezaposleni i smatraju da se posao dobija isključivo preko “veze”

Kao razlog nezaposlenosti ispitani iz BiH su najviše navodili da nisu našli posao nakon školovanja – njih 49%, a najmanje zbog toga što su dali ili dobili otkaz.

Prema rezulatatim istraživanja, ispitanici iz BiH su najduže nezeposleni. Od šest mjeseci do dvije godine nezaposleno je 48% ispitanih (Hrvatska – 47%, Srbija – 45%). Tri do pet godina dužina je nezaposlenosti 13% bh. ispitanika (Hrvatska – 2%, Srbija – 7%). Čak 6% ispitanika iz BiH je nezaposleno više od dest godina.

Iako su Bosanci i Hercegovci najduže nezaposleni, čini se da su oni i najmanje aktivni u traženju posla kada poredimo odgovore ispitanika iz tri zemlje. Čak 11% bh. ispitanika tvrdi da nikada nisu aplicirali na konkurs za posao (Hrvatska – 5%, Srbija – 4%). a najviše njih se prijavilo na 11 do 30 konkursa (28%).

Međutim, kada se uporedi tržište rada ove tri zemlje, može se zaključiti da Hrvatska i Srbija imaju više otvorenih radnih mjesta, a s druge strane, u istraživanju se došlo do podatka da Bosanci i Hercegovci traže posao u struci više nego ispitanici iz druge dvije zemlje (BiH – 44%, Hrvatska - 28%, Srbija – 40%).

Ovo navodi na mogućnost da bh. ispitanici rjeđe apliciraju za poslove zbog nepostojanja otvorenih konkursa u njihovoj struci.

Sudionici istraživanja iz BiH, više od sudionika iz Hrvatske i Srbije, smatraju da se posao dobija isključivo putem veze (BiH – 80%, Hrvatska – 69%, Srbija – 65%), a najviše bi voljeli raditi za državnu kompaniju/instituciju (51% - BiH, 24% - Hrvatska, 32% - Srbije).

Većina bh. ispitanika ima jasnu predodžbu o budućem zanimanju i karijera im je jako važna

Ispitanici iz BiH koji se još školuju imaju najlošija očekivanja o pronalasku posla nakon školovanja. Najviše ih smatra da će im trebati godinu dana i više za dobijanje posla – njih 31%. (Hrvatska - 20% ispitanih, Srbija - 19%)

Međutim, bh. ispitanici imaju najjasnije predožbe o svom budućem zanimanju. Njih 49% odgovorilo da tačno znaju šta žele raditi (Hrvatska – 35%, Srbija – 33%). Također, bh. ispitanicima karijera je jako važna, više nego ispitanicima iz ostalih zemalja (BiH – 46%, Hrvatska – 31%, Srbija – 36%).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital