Kapital / IZVJEŠTAJI

Posao.ba istraživanje "Korupcija prilikom zapošljavanja": 64% tražioca posla platili su mito u zamjenu za posao

17.05.2007. 12:07 / Izvor: Posao.ba

Podmićivanje za dobivanje posla u u Bosni i Hercegovini gotovo da je postalo normalna i društveno prihvatljiva pojava. Pokazalo je to i istraživanje "Korupcija prilikom zapošljavanja" koju je internet portal Posao.ba sproveo na 216 ispitanika (56% žena i 44% muškaraca).

O tome koliko zaista vrijedi posao u BiH, u zemlji s više od 500.000 nezaposlenih, najbolje govori podatak kako je čak 64% ispitanika izjavilo kako su oni ili osoba bliska njima već ranije davali mito kako bi dobili posao.

Da to nije slučajnost pokazuje odgovor 44% ispitanika koji bi pristali na plaćanje mita u zamjenu za zaposlenje.

Takođe, 25% ispitanika istraživanja "Korupcija prilikom zapošljavanja" bilo u situaciji da su im budući poslodavci ili nadređeni tražili mito da bi dobili posao.

Koji su elementi presudni za dobivanje posla?

Prema istraživanju www.posao.ba, čak 71% ispitanika smatra da za dobavljanje posla ključne veze i poznanstva, 11% je navelo radno iskustvo, 10% spremnost na plaćanje mita, 5% obrazovanje dok samo 1% smatra da je sreća presudna za dobivanje posla.

Novčani iznosi mita

Saznanja posloprimaca koji su učestvovali u istraživanju internet portala Posao.ba pokazala su da se za posao u BiH plaća iznos veći od 3.000 KM (58%), 32% smatra da se novčani iznos kreće

između 1.000 i 3.000 KM, dok je tek 8% je mišljenja da se iznos mita kreće od 500 do 1.000 KM.

Korupcija po djelatnostima

Prema mišljenju većine sudionika istraživanja (65%) korupcija je najviše prisutna u djelatnostima u državnoj službi i upravi. Na drugom mjestu se nalazi zdravstvo sa 13%, a potom finansije (6%), administrativne djelatnosti (5%), te menadžement i upravljanje (2%).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital