Raiffeisen banka i Visa unaprjeđuju digitalna plaćanja u BiH

03.07.2018. 14:20 / Izvor: Akta.ba

Raiffeisen banka i Visa su danas najavile pokretanje nove digitalne usluge "m-plati" koja omogućava sigurna, beskontaktna plaćanja putem pametnih telefona.

Raiffeisen banka i Visa su danas najavile pokretanje nove digitalne usluge "m-plati" koja omogućava sigurna, beskontaktna plaćanja putem pametnih telefona na bilo kojem POS uređaju koji podržava beskontaktno plaćanje.

Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke  kazao je kako je ponuda njihove banke od sad bogatija za još jednu digitalnu uslugu - „m-plati".

Putev ove usluge klijenti mogu izvršiti beskontaktno plaćanje na POS uređajima korištenjem samo pametnog telefona, odnosno aplikacije koja funkcioniše na principu kartica. Da bi klijent izvršio plaćanje neophodno je da svoj pametni telefon prinese u neposrednu blizinu POS uređaja.

„Prednost usluge za klijente je jednostavno plaćanje koje štedi vrijeme, te klijenti ne moraju brinuti o gotovini, niti imati svoje kartice sa sobom", izjavio je Karlheinz Dobnigg,  te izrazio zadovoljstvo što je Raiffeisen prva banka na bh. tržištu koja je klijentima ponudila ovakav tip inovativne usluge.

Od svog ulaska na bh. tržište, Raiffeisen je uvijek išla u korak sa tehnološkim napretkom i svjetskim trendovima, što je čini pionirom u segmentu digitalnog bankarstva. Banka aktivno radi na razvoju savremenih rješenja a kako bi svojim klijentima olakšala svakodnevno obavljanje transakcija.

Andrei Aleikin, direktor sektora za digitalna rješenja ovom prilikom je kazao kako beskontaktne transakcije putem mobilnih telefona imaju izuzetan uticaj na razvoj digitalnih plaćanja, a Visa Token Service ih čini jednostavnim i sigurnim.

„Near Field Communication (NFC) tehnologija i Visa beskontaktna plaćanja obezbjeđuju brzu, sigurnu i jednostavnu kupovinu. Visa Token Service osigurava svaku beskontaktnu transakciju putem mobilnih telefona - zamjenjuje osjetljive informacije o računu korisnika sa kombinacijom cifara - "token" - koja je jedinstvena za određenu karticu i uređaj. Plaćanja se vrše korištenjem tokena, tako da informacije o kartici nikada nisu izložene, dodajući još jedan sloj sigurnosti digitalnim plaćanjima“, kazao je Aleikin.

Srđan Dakić, Business Development Leader, South East Europe, Visa CEMEA izrazio je svoje zadovoljstvo što su sa svojim dugogdišnjim partnerom Raiffeisen Bankom uspjeli da ovaj svjetski trend donesu u BiH.

„Ovo je nešto što pomjera granice i postavlja standarde kod bezgotovinskog  plaćanja“, kazao je Dakić.

Usluga ’"m-plati"’ trenutno je dostupna određenoj grupi klijenata Banke, a do kraja mjeseca bit će na raspolaganju svim imaocima VISA kartica u izdanju Raiffeisen banke.

Ova usluga implementirana je u saradnji s kompanijom Pri-Num Ltd, dobavljačem platformi za digitalna plaćanja te mobilne novčanike, a čije je sjedište u Velikoj Britaniji.

Pri Num je vodeći inovator u finansijskim, te drugim digitalnim uslugama sa dodatnom vrijednošću koji uspješno kombinira međunarodno iskustvo sa lokalnim znanjem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital