Ugovori srpskih firmi sa Alžirom vredni više stotina miliona evra

04.03.2010. 09:33 / Izvor: Blic
Ugovori srpskih firmi sa Alžirom vredni više stotina miliona evra

Konkretni rezultati posete državno-privredne delegacije Alžiru su finalizacija ugovora vrednog više stotina miliona evra za namensku industriju kakav Srbija još nije sklopila, saznaje "Blic". Očekuje se i da će srpska preduzeća napraviti prodor u sektorima građevinarstva, izvoza voća i povrća, konditorskih proizvoda, kao i nameštaja i lekova.

Delegacija Srbije u kojoj su Dragan Šutanovac, ministar odbrane, i Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, u Alžiru pregovara o ugovoru za namensku industriju vrednom više stotina miliona evra. Ugovor daleko premašuje vrednost poslova sa Irakom, i kako "Blic" nezvanično saznaje, reč je o najvećoj sumi novca ikada ostvarenoj u ovom sektoru.

Reč je o ugovorima koji se mahom odnose na transfer tehnologije i izvoz našeg znanja, o građevinarstvu i ugradnji opreme i naoružanja.

- Tokom posete vođeni su razgovori o pitanju angažmana odbrambene industrije Srbije. Sada je već izvesno da će alžirsko ministarstvo odbrane biti najveći partner Srbije, imajući u vidu da sledi ugovaranje poslova, od čega nam je najvažniji transfer tehnologije i izvoz našeg znanja. Ovi poslovi će zahtevati i nova upošljavanja u odbrambenoj industriji - kaže Šutanovac za "Blic".

On navodi da je poseta rezultat dobre saradnje, ali i potvrda plana da se Srbija na području Alžira etablira kao partner koji pored vojne saradnje želi da razvije saradnju u oblasti vojne ekonomije.

- Ministar odbrane Alžira rekao je da je Alžir izabrao Srbiju za dugoročnog strateškog partnera, da je ovo samo početak privredne saradnje i da očekujemo njeno proširenje - kaže Šutanovac i dodaje da je Alžir već podržao i napore Srbije za očuvanje Kosova.

Alžir, inače, ima 160 mlrd USD rezervi i jedna je od najbogatijih zemalja Severne Afrike, koja je sva svoja dugovanja iz prošlosti prema Srbiji izmirila. Alžirska vlada počela je da donosi ambiciozne infrastrukturne planove. Upravo tu je i šansa za srpske kompanije.

- Nekoliko sektora je značajno za nas. Prvi je građevina, visokogradnja i niskogradnja. Izgradnja puteva, brana, stanova. Ovo je prilika i za našu industriju nameštaja. Takođe, mogućnost za posao ima i brodogradnja, kao i farmaceutska industrija. "Hemofarm" je tamo prisutan već deceniju, a pokušaćemo da svoje lekove u Alžir izvoze i "Galenika" i "Jugoremedija" - kaže za "Blic" Mlađan Dinkić, ministar ekonomije.

Priliku za posao u ovoj zemlji ima i prehrambena industrija, naročito izvoz jabuka, mesnih prerađevina, ali i konditora.

U trodnevnoj poseti državno-privredne delegacije, osim ministara i predstavnika tridesetak kompanija je i Radovan Jelašić, guverner Narodne banke, kao i predstavnici Komercijalne banke i Srpske banke. Razlog dolaska Jelašića je dogovor sa guvernerom Centralne banke Alžira o načinu da se priznaju bankarske garancije srpskih banaka u toj zemlji.

Mogućnosti za upošljavanje naših firmi

-Izgradnja brana - "Hidrotehnika-Hidroenergetika"

-Građevina - "Energoprojekt", "Trimo inženjering"

-Upravljanje saobraćajem na autoputevima, vodoprivredni resursi i sistemi za naplatu putarine - Institut "Mihailo Pupin"

-Izgradnja puteva, tunela, mostova, parkinga, industrijskih hala, stanova, poslovi u oblasti vodosnabdevanja, gasovodi, toplovodi, - "MPP Jedinstvo" Sevojno, "Putevi Užice", "Strabag"

-Elektroradovi - "Irma projekt sistem", "Metalka-Majur", "Elektroporcelan" Aranđelovac

- Brodogradnja - "Rudnap grupa"

- Prodaja prehrambenih proizvoda - "Centroproizvod", "Bambi Banat", izvoz voća "Rudnap - Agrar", ITN, NELT

- Prodaja traktora - IMT

- Plasman nameštaja - "Simpo", "Radijus"

- Izvoz lekova - "Hemofarm", "Galenika", "Jugoremedija"

- Namenska industrija - "Jugoimport SDPR"

- Projektovanje i stručni nadzor nad izgradnjom tramvajske mreže, železničkih pruga… - Saobraćajni institut CIP

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 4.03.2010.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital