Amra Dučić: Čovjek shvati šta je to duh Sarajeva tek kada ga napusti

25.12.2018. 09:22 / Izvor: Oslobođenje
Amra Dučić: Čovjek shvati šta je to duh Sarajeva tek kada ga napusti

Procjena je da u Austriji živi oko 150.000 osoba porijeklom iz BiH. Jedna od njih je i naša sagovornica Amra Dučić.

Ako zanemarimo Hrvatsku i Srbiju, Republika Austrija druga je zemlja u Evropi po broju iseljenika porijeklom iz Bosne i Hercegovine, dok prvo mjesto čvrsto drži Njemačka. Iseljenici iz BiH su među četiri najbrojnije iseljeničke grupe u Austriji.

Procjena je da u Austriji živi oko 150.000 osoba porijeklom iz BiH. Jedna od njih je i naša sagovornica Amra Dučić.

Amra je rođena u Sarajevu, ali posljednjih 28 godina živi u Austriji. Nakon završenog fakulteta, radila je u austrijskom Saveznom ministarstvu za integracije, a potom je radila i u rodnom Sarajevu. Danas je njena adresa ponovo u Beču, ali ona ne zaboravlja svoje porijeklo...

Nedugo nakon Amrinog rođenja, njeni roditelji su napustili BiH i otišli u Gornju Austriju da rade. Prednost u okolini novoj za Amru je ta što je njen otac odrastao i pohađao školu u Gornjoj Austriji.

"Nakon nekoliko godina života u Sarajevu, odlučio se 1989. vratiti u Austriju. Odrastala sam kao druga djeca, u vrtiću sam naučila njemački, a potom krenula u školu, prisjeća se Amra.

Kada su stigli u Austriju, bili su podstanari i živjeli u kući jedne austrijske porodice.

"Bili su to divni ljudi, ja sam ih zvala Tante Anni i Vic (teta Anni i čika Vic). Provodili smo mnogo vremena skupa, ophodili su se prema nama kao da smo porodica. U mjestu u kojem smo živjeli bilo je mnogo očevih poznanika i prijatelja iz djetinjstva. Družili smo se s njima i nekako je sve to od prvog dana za mene postao drugi dom", priča nam naša sagovornica.

Prilagođavanje društvu u kome su živjeli nije bilo teško za porodicu Dučić. S obzirom na to da migracija sa područja bivše Jugoslavije, a samim time i BiH, traje više od 50 godina, Austrijanci su živjeli i radili dugo sa tadašnjim Jugoslavenima.

"Nije to bilo ništa čudno. Ja sam se integrisala u društvo veoma brzo, ali nikada nisam zaboravila svoje korijene i nastojim i u budućnosti biti i jedno i drugo", istakla je Amra.

Naša sagovornica je u Beč preselila zbog pohađanja fakulteta. Studirala je publicistiku i komunikacije, pa je tokom studija počela i da radi, tako da je u glavnom gradu Austrije i ostala. 

Radila je u austrijskom Saveznom ministarstvu za integracije na čijem je čelu bio kancelar Sebastian Kurz, a potom je karijeru u Austriji zamijenila karijerom u BiH. A danas... 

"Od februara ove godine radim za Savezno Kancelarstvo Republike Austrije, u odsjeku za digitalne komunikacije i društvene mreže. Volim svoj posao, svaki dan pripremam različite sadržaje i to je kreativan posao u dinamičnom timu", priča Dučić.

Kao što je i sama već rekla, Amra ne zaboravlja zemlju svojih predaka i trudi se održavati vezu sa svojom domovinom. Iako je njeno okruženje multikulturalno, većina njenih prijatelja su iz BiH i ostatka bivše Jugoslavije.

"Kod kuće pričam na bosanskom jeziku i nastojim sačuvati taj dio mog identiteta. Često posjećujem Sarajevo i BiH, mislim da je jako bitno održavati tu vezu i nikada ne zaboraviti svoje porijeklo i svoje korijene", kaže nam naša sagovornica.

Bh. duh ne izostaje ni u kuhinji, pa su naša tradicionalna jela sastavni dio njenog menija.

"Volim da kuham i volim različitu hranu sa svih kontinenata ovog svijeta, pa je tako i naša kuhinja jedna od omiljenih. Ne bih se mogla odlučiti za jedno jelo - ako su na stolu domaća pogača, sarma, pita, musaka i punjene paprike, uvijek moram od svega pomalo da probam, jer se ne mogu odlučiti samo za jedno", nasmiješena nam priča Dučić.

Amra je puno putovala kroz BiH i za naše prirodne ljepote ima samo riječi hvale. Međutim, ljudi su ti koji, smatra ona, ne čuvaju naša prirodna bogatstva...

Uz puno napora, volje i želje do ostvarenja sna 

"Mislim da BiH ima dosta potencijala koji nije iskorišten, a na tu činjenicu utiče više faktora. Nije to jedina specifičnost koja mi se sviđa u BiH. Za mene je naša Bosna definitivno jedna od najljepših država na svijetu. Dosta sam putovala kroz BiH, imamo divnu floru i faunu koju mnogi, nažalost, ne cijene dovoljno. Zbog toga se i dešavaju stvari kao zagađen zrak u Sarajevu tokom zimskog perioda, ali isto se odnosi i na ostatak države", navodi Amra.

Uprkos tome što često dolazi u Sarajevo, puno joj nedostaju porodica i prijatelji koji žive u našem glavnom gradu...

"Mislim da se čovjek u globalizovanom svijetu može navići da boravi i radi bilo gdje, dok god je okružen određenim ljudima. Ali, naravno, Sarajevo ima nešto posebno za mene, nedostaje mi čitavo - ne mogu izdvojiti jedan razlog, puno ih je. Neki to opisuju kao duh Sarajeva... Možda to čovjeku nije jasno dok je u Sarajevu, tek kada ode iz ovog grada, shvati šta je to", nasmiješena nam objašnjava Amra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti