Projekt NEXT: Predstavljanje Studije izvodljivosti za upotrebu biomase

15.11.2014. 08:53 / Izvor: eKapija.ba
Projekt NEXT: Predstavljanje Studije izvodljivosti za upotrebu biomase

Razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH, u ponedjeljak 17.11.2014., predstavljanje Studije izvodljivosti za upotrebu biomase u svrhu korištenja drvnog otpada, za potrebe predstavnika drvnog klastera Hercegovina.

Razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH, u ponedjeljak 17.11.2014., organizira predstavljanje Studije izvodljivosti za upotrebu biomase u svrhu korištenja drvnog otpada, za potrebe predstavnika drvnog klastera Hercegovina.

Glavni cilj ove aktivnosti bio je podržati drvni klaster za upotrebu drvnog otpada, biomase te kreirati Studiju izvodljivosti upotrebe biomase.

U tom okviru, očekivani su sljedeći rezultati:

Izrada studije koja će analizirati postojeće drvoprerađivačke tvrtke ili druge kategorije tvrtki čiji proizvodni procesi stvaraju čvrsti drvni otpad -biomasu, što ih povezuje u mrežu potencijalnih regionalnih dobavljača. Nadalje, ispitivanje pouzdanosti i dugoročnog kapaciteta (10 godina) opskrbe biomasom. Rezultati studije će uključivati procjenu godišnje količine čvrstog drvnog otpada - biomase prema vrstama, energetskom potencijalu, načinima prikupljanja i obrade i procjenu tržišne cijene. Temeljem provedene analize prikupljenih podataka dat će se prijedlozi za korištenje biomase, a koji donose najveće ekonomske i društvene koristi (primjerice grijanje, kogeneracija, energana, peleti).

Zadatak ove studije je procijeniti potencijal biomase u području Hercegovačko-neretvanske županije, kao i potencijal biomase koji je dostupan od strane najvećih tvrtki za preradu drva u području Hercegovine.

U okviru Studije izvodljivosti potrebno je obaviti kvantificiranje strukture čvrstog drvnog otpada - biomase koja se može koristiti u energetske svrhe.

Kroz Studiju je urađena detaljna analiza postojećih drvoprerađivačkih tvrtki na području Hercegovine, ali i šire, te gospodarskih društava koja se bave upravljanjem šumskim područjima u regiji Hercegovine, ali i na području šire FBiH. Studija je prepoznata kao potrebna te rađena u okviru projekta Collaborative platform to support research and technology transfer – NEXT, sufinanciranog unitar drugog natječaja Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja 2007-2013. 

NEXT, projekt financiran kroz ETC program “CBC IPA Adriatic 2007-2013”, uključuje 11 partnera. Nositelj projekta je Regija Marche, a partneri u projektu su: Regija Puglia, Grad Šibenik, IDA d.o.o., Gospodarska komora Crne Gore, Sveučilište Donja Gorica Crna Gora, Regionalno vijeće Skadar- Albanija, Fakultet agronomije i prehrambene tehnologije Mostar, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH, REDASP - Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Zaklada za razvoj-Albanija i dvije suradničke organizacije: Agencija za razvoj planinskog područja – Albanija i Talijanska nacionalna agencija za strana ulaganja i gospodarski razvoj – INVITALIJA S.p.A., smještena u 6 različitih zemalja (Italija, Albanija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora)

Cilj projekta NEXT je postaviti platformu koja se može dijeliti među akterima u Jadranskoj regiji, s ciljem integriranja snage prisutne na regionalnoj razini te poticanja suradnje, s naglaskom na gospodarskim rezultatima. Platforma će pružati i online i offline usluge, ciljajući lokalne vlasti i institucije, interesne skupine kao što su sveučilišta, istraživačkih centri, centri za transfer tehnologija, mala i srednja poduzeća kao i ulagače.

Predstavljanje Studije izvodljivosti za upotrebu biomase u svrhu korištenja drvnog otpada održati će se u ponedjeljak, 17.11.2014. godine s početkom u 13:30 sati u prostorijama Tehnološkog parka Intera u Mostaru, u sali Oslo na 1. katu.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave