Na ovogodišnjem Reconnectu bit će postavljeni temelji ABSL-a u BiH

13.08.2019. 09:43 / Izvor: Fena
Na ovogodišnjem Reconnectu bit će postavljeni temelji ABSL-a u BiH

ABSL će iskoristiti izvrsnu priliku kvalitetnog prisustva predstavnika brojnih kompanija iz Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjoj konferenciji Reconnect u Sarajevu, koja će se održati 15. augusta u organizaciji Restarta, a uz podršku USAID Projekta "Diaspora Invest", bit će održana i posebna sesija koja će okupiti predstavnike kompanija izvozno orijentiranih usluga, a radi širenja ideje o udruživanju kroz Asocijaciju biznis servis lidera u BiH.

"Odlučili smo iskoristiti priliku da se kroz Reconnect koji okuplja poduzetnike iz bh. dijaspore i zemlje okupimo i predstavimo platformu Asocijacije biznis servis lidera (ABSL) u Bosni i Hercegovini. Poseban sastanak sa predstavnicima kompanija koje dijele interese ABS-a ćemo održati 15. augusta, kada ćemo usaglasiti temelje i strategiju budućeg djelovanja u ovom sektoru", poručili su iz Asocijacije biznis servis lidera (ABSL) u BiH.

Sektor kompanija  izvozno orijentiranih usluga raste više od 10 posto godišnje kako po broju zaposlenih tako i po ostvarenom prihodu kompanija. Gotovo 15.000 zaposlenih danas u BiH radi u tom sektoru. Riječ je o petnaestak važnih zanimanja i poslovnih aktivnosti koje mogu biti dislocirane, iz na primjer EU, u Bosnu i Hercegovinu kao poslovne usluge koje bi se radile iz BiH.

"ABSL će iskoristiti izvrsnu priliku kvalitetnog prisustva predstavnika brojnih kompanija iz Bosne i Hercegovine, te utjecajnih predstavnika dijaspore, da predstavi neke od važnih strateških i operativnih planova i aktivnosti prisutnim zvanicama. Sesija zatvorenog tipa će biti održan neposredno prije Reconnect dogadjaja i imat će cilj diskusiju primarno o članstvu u ABSL asocijaciji i benefitima za kompanije, o djelovanju Srateškog odbora ABSL-a i radu na Strategiji za izvozno orijentirane poslovne usluge u BiH", navode iz ABSL-a.

U odnosu na zemlje regiona, BiH ima natprosječno veliki procenat mladih za dovoljnim poznavanjem engleskog ili njemačkog jezika koji bi lako i brzo mogli biti angažovani u toj industriji. Ono što je najvažnije, BiH ima potencijal da kreira 2.000 do 3.000 poslova godišnje u toj oblasti.

Poseban potencijal u tom sektoru imaju investicije, povezivanje i prenos znanja bh. dijaspore, saopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave