Business-Educa: Počeo je upis u školu "Menadžment ljudskih resursa"

06.06.2019. 10:10 / Izvor: Akta.ba
Business-Educa: Počeo je upis u školu 'Menadžment ljudskih resursa'

Škola –seminar se sastoji iz osam modula ili 120 sati kroz nastavu ,praktičan rad i individualni choaching u poslovnoj praksi.

Business-Educa ,Centar za edukaciju i poslovno savjetovanje objavljuje javni poziv za upis u školu Menadžment ljudskih resursa verificiranu od strane Ministarstva obrazovanja i nauke TK-a i Pedagoškog zavoda TK-neformalni oblik obrazovanja.

Škola –seminar se sastoji iz osam modula ili 120 sati kroz nastavu, praktičan rad i individualni choaching u poslovnoj praksi.Traje četiri mjeseca.

Broj polaznika je ograničen zbog interaktivnosti u radu i posvećenosti svakom polazniku. Rok za prijavu  do 25.06.2019.

Sve dodatne informacije o školi i brošure sa prijavom možete dobiti na email: business.educa@gmail.com ili na br.tel. ili viber 061 311 881

PRVA DVA MODULA ĆE SE ODRŽATI U TESLIĆU,KARDIAL U PERIODU 11.-13.07.2019.

I i II MODUL:  Analiza posla i Regrutovanje i selekcija kandidata

Analiza posla je sistematski postupak prikupljanja,organizovanja i interpretiranja svih važnih informacija o tome koji su zahtjevi koje mora da ispuni zaposleni na određenom radnom mjestu.

Analiza posla se sprovodi kako  bi se na što jasniji način definisalo šta bi zaposleni trebalo da obavlja na svom radnom mjestu.

Analiza posla nam daje i odgovore na sljedeće funkcije ULJR:

1.selekcija kadrova

2.treninzi i obuke zaposlenih

3.sistematizacija radnih mjesta

4.razvoj karijere

5.praćenje i ocjenjivanje radne uspješnosti

6.planiranje radnih mjesta

Analizom posla ostvaruju se višestruki efekti u korist organizacije. Dobro koncipirana i uspješno sprovedena analiza posla, podrazumjeva:

•             utvrđivanje opisa posla i broja izvršilaca za svako radno mjesto;

•             utvrđivanje uslova koji se za obavljanje određenog posla moraju ispunjavati;

•             definisanje relativne vrijednosti posla, da bi se obezbjedila interna i

•             eksterna pravednost sistema zarada i nagrađivanja   

•             definisanje odnosa nadređenosti i podređenosti;

•             definisanje opštih principa, pravila i metoda rada i dr.

Definisanje sadržaja posla i uslova koji se za rad na određenom radnom mjestu moraju ispunjavati osnova su na kojoj se kreiraju gotovo sve aktivnosti upravljanja ljudskim resursima.

Uspješnost jedne kompanije osim o tehničkim i organizacijskim aspektima radnog procesa, u najvećoj mjeri ovisi i o efikasnosti i učinkovitosti ljudskih potencijala. Sa stanjem kakvo je trenutno na tržištu rada vrlo lako se može steći utisak da su ljudi vrlo jednostavno zamjenjivi. Međutim, svi poslodavci znaju da nije jednostavno zaposliti, niti je jednostavno otpustiti radnika. Cijena koju plaća kompanija da bi zaposlila jednog radnika ili da bi ga otpustila je ogromna, kako ona materijalna, tako i ona nematerijalna. U tom smislu ono čemu se teži u uspješnim kompanijama je da se u procesu selekcije i razvoja ljudskih potencijala biraju osobe koje po svojim karakteristikama najbolje odgovaraju  zahtjevima koje pred njih postavlja njihovo radno mjesto, a izazov poslodavaca jeste pronači način kako da usklade zadatke radnog mjesta sa kompetencijama zaposlenika te kako da najbolje zaposlenike zadrže.

Zadnjih 30 godina istraživači širom svijeta intenzivno pokušavaju da pronađu način kako da humaniziraju radni proces, odnosno kako da se individualizira svako radno mjesto i kako da motiviraju zaposlenike. Cilj individualizacije radnog mjesta je da se usklade zahtijevi radnog procesa sa različitim faktorima na radnom mjestu koji utječu na produktivnost zaposlenika, njihove stavove prema radu i organizacijsko ponašanje. Uspješne kompanije time šalju jasnu poruku svojim zaposlenicima da se brinu o njima i njihovom zadovoljstvu,  što za posljedicu ima veću lojalnost, motivaciju, učinkovitost i produktivnost što je u kriznim vremenima ključ opstanka i uspješnog poslovanja.

 

ŠKOLA JE NAMJENJENA

Menadžerima,direktorima,rukovodiocima,šefovima odjela i organizacionih jedinica,službama/odjelima za ULJR,kadrovskoj službi,javnim institucijama i preduzećima,privatnim društvima i svima koje interesira ova tema.

Kratki sadržaj :

· Važnost HRM-a i njegovo pozicioniranje u organizaciji

· funkcije HRM-a

· ANALIZA POSLA –zašto su bitni opisi poslova i šta analizom posla dobijamo

· REGRUTOVANJE I SELEKCIJA  KANDIDATA-kako odabrati najbolje  i zadržati postojeće zaposlenike

 

METODE RADA

Individualni i timski rad kroz razmjenu iskustava i stjecanja novih znanja i vještina,radionice,simulacije i kroz igranje uloga nastojimo uključiti sve polaznike u interaktivnost rada, te praktičnim primjerima doći do zajedničkih rješenja.Individualni choaching u organizaciji će omogućiti da se uspostave neophodne funkcije i uredi nedostajuća dokumentacija a sve u cilju razvoja organizacija i ljudskih resursa u njima.

 

„ZNANJEM DO USPJEŠNOG POSLOVANJA I RAZVOJA“

 

Predavači na modulu I i II: mr.sc.Nadira Duraković i Prof.dr.Jagoda Nedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave