Seminar: Razvijajte vlastite proizvode umjesto naplaćivanja radnih sati

23.08.2019. 10:25 / Izvor: Akta.ba
Seminar: Razvijajte vlastite proizvode umjesto naplaćivanja radnih sati

Gost predavač je Elvir Čaušević, izumitelj više od 20 patenata i patentnih aplikacija i autor brojnih znanstvenih publikacija.

Nakon uspješno realiziranog događaja "Reconnect2019", naredni ponedjeljak, 26.08.2019, Restart uz podršku USAID Diaspora Invest organizira kratki seminar o temi “RAZVIJAJTE VLASTITE PROIZVODE UMJESTO NAPLAĆIVANJA RADNIH SATI!”.

Gost predavač je Elvir Čaušević, izumitelj više od 20 patenata i patentnih aplikacija i autor brojnih znanstvenih publikacija.

Čaušević je 1990. godine iz Sarajeva otišao u Ameriku gdje je završio svoje školovanje, da bi se posvetio razvoju patenata koji danas omogućavaju rješavanje raznih zdravstvenih problema kod ljudi. Njegovo bogato iskustvo uključuje i predavanje na prestižnom Yale Univerzitetu u Americi, a trenutno je jedan od direktora globalne investicijske banke Houlihan Lokey čija vrijednost premašuje 2,5 milijarde američkih dolara.

Tokom rada njegove prve kompanije koja je bila “tradicionalna inžinjerska firma” odnosno radila na principu “od projekta do projekta” profesor Čaušević je shvatio da u takvoj vrsti posla nema budućnost. On kaže da se ova firma u realnosti bavila projekt menadžmentom te je prodavala radne sate inžinjera koji su tu bili zaposleni.

Nakon toga je odlučio da počne raditi na kreiranju vlastitih proizvoda,a upravo ovaj trenutak označava prekretnicu u njegovoj karijeri. Ova odluka je rezultirala stvaranjem tri patenta koje su kupile neke od najvećih američkih kompanija tehnološkog sektora poput “Thermo Fisher Scientific“ te „Stryker Corporation“. 

"Sve firme koje sam digao , digao sam od nule i onda sam ih polako gradio. Prvi proizvod Audioscreener je kupila ogromna američka firma koja se zove Thermo Electron. Oni su poslije pokrenuli firmu koja se zove Viasys i taj proizvod se i danas prodaje. Star je vec skoro 20 godina, a krenuo je od nule. Slijedeća firma je bila Everest by America koja je pravila proizvod koji se zove Snap, a funkcija mu je bila ispitivanje moždanih signala tokom anestezije. Pola tog uređaja je napravljeno u Sarajevu. Imao sam inžinjere, uglavnom hardware u Sarajevu, software u Tuzli i proizvodnju u Srebrenici. Tu kompletnu firmu je kupila ogromna američka firma koja vrijedi oko 20 milijardi dolara, Striker Medical. Oni su kupili sve uključujući i rad koji je završen u Bosni. Slijedeći projekat je bio Brainscope. To je isto rađeno paralelno u Americi i u Bosni. Poslije se to odvojilo tako da su Amerikanci nastavili s tim. To su tri proizvoda koje sam ja napravio od nule bez nekih investicija i polako sa istraživanjem trzišta.. Poslije toga sam napravio firmu odnosno investicionu banku  Blackstone IP na istom principu, jedan dio u Bosni a drugi u Americi. Tu firmu je kupila jedna velika američka investiciona banka Houlihan Lokey gdje ja sada radim, a Blackstone IP nastavlja da radi u Sarajevu.“

Svi uspješni projekti profesora Čauševića imaju jednu bitnu zajedničku karakteristiku a to je da su proizvodi  jednim dijelom ili potpuno razvijeni u Bosni i Hercegovini. Prethodno navedeni primjeri nam pokazuju da kombinovanje ekspertize stručnjaka iz BiH sa mogućnošću plasiranja proizvoda na inostrano tržište rezultira stvaranjem uspješnog biznisa. Biznis model primijenjen u ovom slučaju je sigurno jedan od onih na kojem bi se trebao graditi dalji razvoj bh. ekonomije.

Prijave na seminar na "Elvir Causevic: DiaWorks"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave