APKE savjetovanje: Poslovi radnika za zaštitu na radu

29.06.2021. 10:36 / Izvor: Akta.ba
APKE savjetovanje: Poslovi radnika za zaštitu na radu

Vrijeme i mjesto održavanja SARAJEVO ČETVRTAK 1. JULI 2021. godine, HOTEL "HOLLYWOOD" ILIDŽA.

Članom 35. Zakona o zaštiti na radu su utvrđene obaveze radnika za zaštitu na radu. Shodno zakonskom rješenju, obaveze se mogu razvrstati u nekoliko aktivnosti koje se vremenski provode u različitim periodima počev od svakodnevnih do onih koje se provode jednom u tri godine.

Zakonom je na prvo mjesto stavljena obaveza učešća radnika za zaštitu na radu u izradi Akta o procjeni rizika, jer procjena rizika predstavlja najznačajniju obavezu poslodavca.

Vrši se prije početka rada, u toku rada kao i u svakom slučaju kada zbog izmjena uslova rada može doći do pojave novog rizika ili promjene stepena utvrđenog rizika.

Procjena rizika kao preventivna aktivnost značajna je zbog toga što se vrši za svako radno mesto na osnovu opasnosti utvrđenih na radnom mestu i u radnoj sredini i mogućeg uticaja na zaposlenog na tom radnom mestu.

Mada će Akt o procjeni rizika raditi ovlaštena organizacija koja dobije odobrenje Federalnog ministarstva za obavljenje tih poslova, radnik za zaštitu na radu radi što kvalitetnije procjene, treba ovlaštenoj organizaciji pripremiti:

  •     Izvještaj o periodičnim pregledima i ispitivanjima sredstava za rad i sredstava

       i opreme lične zaštite

  •     Izvještaj o prethodnim i periodičnim ljekarskim pregledima radnika
  •     Zapisnike o obučavanju radnika za rad na siguran način i provjeri stručnog znanja, prije zasnivanja radnog odnosa, u toku rada i prilikom premještaja  na druge poslove, kao i prilikom uvođenje nove tehnologije ili sredstava rada, odnosno promjene procesa rada
  •     Podatke o povredama na radu, profesionalnim oboljenjima i oboljenjima  u vezi sa radom za duži vremenski period (npr. 3 godine)
  •     Analizu preduzetih mjera radi spriječavanja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom
  •     Zapisnike o inspekcijskom nadzoru
  •     Sigurnosne listove za opasne materije
  •     Upustva za siguran rad i drugu dokumentaciju za upotrebu i održavanje

Radnik za zaštitu na radu treba sarađivati sa kadrovima iz ovlaštene organizacije koja vrši procjenu rizika i pokazati sve lokacije na kojim radnici obavljaju poslove, pokazati pomoćne konstrukcije koje se povremeno koriste prilikom obavljanja poslove i ovlaštenoj organizaciji predočiti svu dokumentaciju koju zatraže kadrovi  koji vrše procjenu rizika (Unutrašnja organizacija i sistematuzacija, i dr.).

Sa današnjim danom su objavljeni:

1. Pravila o procjeni rizika ("Službene novine Federacije BiH", br. 23/2021) od 24.03.2021.

2. Pravilnik o načinu, postupku i rokovima vršenja periodičnih pregleda i ispitivanja iz oblasti   zaštite na radu („Službene novine Federacije BiH“, br. 23/2021) od 24.03.2021.

3. Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati ovlaštene organizacije za obavljanje stručnih poslova iz oblasti zaštite na radu („Službene novine Federacije BiH“, br. 23/2021) od 24.03.2021.

4. Pravilnik o postupku skraćivanja radnog vremena na poslovima sa povećanim rizikom („Službene novine Federacije BiH“, broj 24/21) i

5. Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja poslova zaštite na radu kod poslodavca („Službene novine Federacije BiH“, broj 34/21)

O svemo ovome više će se govoriti na savjetovanju 1.JULA 2021. godine u slijedećem terminu:

Vrijeme i mjesto održavanja SARAJEVO ČETVRTAK 1. JULI 2021. godine, HOTEL "HOLLYWOOD" ILIDŽA 

Naime, zbog velikog interesovanja i popunjavanja mjesta bitno je da blagovremeno dostavite prijavu na fax: 033/472-317, ili na e-mail: info@apke.ba, uz napomenu da svi do sada zvanično prijavljeni svakako mogu prisustvovati savjetovanju uz odgodu plaćanja ali uz obaveznu prijavu (zbog rezervacije mjesta, pripreme materijala i certifikata).

Prijavu/narudžbenicu za savjetovanje možete poslati na fax: 033/472-317, ili e-mail: info@apke.ba. ILI KLIKOM PRIJAVA

Napomena:

Za više informacija molimo da posjetite WEB stranicu: www.apke.ba, ili kontaktirate na e-mail:info@apke.ba, ili tel.: 033/863-446, 472-317, 061/849-330.

Plan i program možete pogledati na: www.apke.ba

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave