Primjena novih izmjena i dopuna Zakona PIO/MIO Federacije BiH

23.05.2022. 09:29 / Izvor: Akta.ba
Zakon o penzijskom i invalidskom

Objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u ("Službenim novinama Federacije BiH", broj 19/22).

PRIMJENA NOVIH IZMJENA I DOPUNA

ZAKONA PIO/MIO FEDERACIJE BIH ("SLUŽBENE NOVINE FEDERACIJE BIH", BROJ 19/22)

Objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u („Službenim novinama Federacije BiH“, broj 19/22).

Ističemo, da je 25.2.2022. godine Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio druge izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, kojim se rješavaju svi do sada uočeni problemi u primjeni propisa.

Ove izmjene i dopune stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

Cilj ovih izmjena i dopuna Zakona je, da se otklone uočene nejasnoće, preciznije definišu i poboljšaju određene odredbe, Zakon uskladi sa drugim propisima i međunarodnim standardima, provedu dvije presude Ustavnog suda Federacije i Ustavnog suda BiH, te dodatna briga o zaštiti standarda penzionera.

Bitno je istaći da će se penzije ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje penzija, a što je i dogovoreno na sastanku sa predstavnicima penzionera. Također, ublažena je i odredba o vanrednom usklađivanju penzija, na način da se  vanredno usklađivanje može provesti ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini, a ne prethodne dvije godine kako je to sada propisano, veća od 3 % i ako nema akumuliranog deficita u budžetu Federacije BiH, a što će omogućiti vanredno povećanje penzija u ovoj godini. Vrlo bitno je istaći da je sa izmjenama, jasno definisano da se na policijske službenike zaposlene na državnom nivou, sa prebivalištem u FBiH i koji uplaćuju doprinose FZPIO, primjenjuju odredbe o uslovima penzionisanja i načinu obračuna penzija, koje važe i za policijske službenike zaposlene u FBiH. Utvrđeno je pravo udovica poginulih boraca i šehida, koja nisu imala status osiguranika, da ostvare prava na porodičnu penziju, obzirom da se povredom na radu, u smislu  ovog zakona, smatra i povreda lica koja je zadobijena u pripremama i odbrani BiH (u periodu 18.09.1991-23.12.1995 god.)

ONO ŠTO ŽELIMO ISTAĆI KAO KLJUČNO U IZMJENAMA I DOPUNAMA JE SLIJEDEĆE:

 • Mogućnost za penzionisanje i način izračuna penzija policijskih službenika na državnom nivou (službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, itd.)
 • Povećanje vrijednosti boda za osiguranike koji imaju ostvaren poseban penzijski staž
 • Ukidanje „penala“ za raniji odlazak u penziju u slučaju korištenja posebnog penzijskog staža
  • na koga se primjenjuje,
  • sta sa licima koja već ostvaruju prava iz PIO temeljem posebnog staža,
  • nemogućnost preklapanja posebnog i staža osiguranja
 • "Izjednačavanje“ povrede na radu, u smislu prava iz PIO, sa povredom zadobijenom u pripremama za odbranu, odnosno u odbrani Bosne i Hercegovine u periodu od 18.09.1991. godine do 23.12.1995. godine;
 • Mogućnost uvođenja u prava iz PIO vanbračnog partnera (uslovi postupak)
 • Omogućavanje značajnijeg povećanja penzija u 2022. godini (redovnog i vanrednog)
 • Omogućavanje zaštite u vidu najniže penzije osiguranicima koji ostvaruju tzv. srazmjernu penziju između entiteta (osobe koje imaju ostvaren staž u oba BiH entiteta);
 • Novo/staro rješenje po pitanju istovremenog korištenja penzije i plaće (zasnivanje radnog odnosa):
  • Ko i pod kojim uslovima može koristiti ovu mogućnost?
  • Da li osoba koja ima naslijeđenu penziju može zasnovati radni odnos?

Sama primjena zakona izaziva različite dileme i nedoumice u vezi pojedinih odredbi, čija neadekvatna primjena može uzrokovati ozbiljne negativne posljedice kako za osiguranike, tako i za poslodavce.

Stim u vezi, oraganizovalili smo ovo savjetovanje, te će se o tema gore navedenim više govoriti na istom.

Mjesto održavanja savjetovanja: 26.5.2022. godine, SARAJEVO HOTEL „HOLLYWOOD“ ILIDŽA

Napomena:

Stoga pozivamo na rezervaciju što prije uz napomenu da budžetski korisnici i uposlenici realnog sektora svakako mogu prisustvovati savjetovanju uz odgodu plaćanja, ali uz obaveznu prijavu! 

Narudžbenicu slati na fax: 033/472-317 ili e-mail: info@apke.ba.

U prilogu Vam dostavljamo poziv za savjetovanje.

Prijavu/narudžbenicu za savjetovanje možete poslati na fax: 033/472-317, ili e-mail:info@apke.ba,ili putem web stranice: PRIJAVA

Za više informacija molimo da posjetite našu WEB stranicu: www.apke.ba, ili nas kontaktirate na e-mail:info@apke.ba, ili tel.: 033/863-446, 061/849-330.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave