Ekopak organizovao edukativni projekt: Osmijeh planete je u tvojim rukama

12.03.2014. 16:22 / Izvor: eKapija.ba

Svim učenicima koji su učestvovali u edukativnom dijelu projektu uručena su priznanja, a pobjednicima pohvale.

Danas je u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu na Grbavici organizovan finalni kviz na temu odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada za učenike 14 škola sa područja Kantona Sarajevo. Učešće u projektu uzelo je osam osnovih  škola: OŠ Isak Samokovlija, OŠ Musa Ćazim Ćatić, KŠC "Sveti Josip"- Osnovna škola, OŠ Nafija Sarajlić, OŠ Velešićki heroji, OŠ Aleksa Šantić, OŠ Dobrošević i Prva osnovna škola Ilidža i šest srednjih škola: Peta gimnazija, KŠC "Sveti Josip" – Opća realna gimnazija, KŠC "Sveti Josip" – Srednja medicinska škola, Srednja medicinska škola Bjelave, Srednja ugostiteljsko-turistička škola i Srednja ekonomska škola.

Finalni kviz je završna fazu edukativnog dijela projekta "Osmijeh Planete je u tvojim rukama", koji je Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom uz podršku UG "Ekotim" uspješno implementirao u periodu novembar 2013.-mart 2014. godine. Projektom je obuhvaćeno preko 1.500 učenika, a po tri najbolja učenika iz svake škole uključene u projekat, ostvarila su pravo da učestvuju u finalnom kvizu projekta "Osmijeh Planete je u tvojim rukama".

Cilj projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“, koji se održava već drugu godinu, jeste razviti naviku kod najmlađih i obezbijediti uvjete da odvojeno odlaganje ambalažnog otpada postane svakodnevica, a u budućnosti nova kultura življenja svih stanovnika BiH.

U finalnom kvizu učestvovalo je ukupno 48 učenika. U kategoriji osnovnih škola najbolje rezultate su ostvarile učenice Katoličkog školskog centra "Sveti Josip" – Osnovna škola, čije učenice Anđela Bošnjak, Antonija Jerkić i Mija Petrović su osvojile prva tri mjesta. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto pripalo je Tesnim Karišik, Peta gimnazija, drugo mjesto Sumeji Huseinović, Srednja ekonomska škola i treće mjesto Amini Delalić, Peta gimnazija.

"Projekat 'Osmijeh Planete je u tvojim rukama' je osmišljen kao dugotrajan i dugoročan projekat koji u budućnosti treba da uđe u svaku školu u Federaciji BiH. Cilj je da educiramo mlade generacije, kojima razdvajanje otpada treba da postane kultura življenja kao svakom savremenom građaninu Evrope, kako bi sistem razdvajanja i reciklaže ambalažnog otpada u budućnosti zaživio u cijeloj Federaciji BiH. Zahvaljujemo se svim školama učesnicama prvog projekta, a profesore i učenike pozivamo da nastavimo saradnju kako bi zajedno postigli pomenute ciljeve. Ekopak stoji na raspolaganju za sve sugestije i prijedloge koji će tome doprinijeti. Čestitamo svim učesnicima kviza, posebne čestitke pobjednicima na pokazanom znanju koje je temelj uspostavi dugoročnog, transparentnog i održivog sistema odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u našoj zemlji", izjavila jeAmela Hrbat, direktorica Ekopaka.

Osim edukacije i takmičenja u znanju, učenici  pomenutih škola, te dodatnih škola: OŠ Alija Nametak, OŠ Meša Selimović, Šesta osnovna škola Ilidža i Srednjoškolskog centra Vogošća imaju priliku takmičiti se i u prikupljanju ambalažnog otpada (papira i plastike). Takmičenje je započelo u novembru 2013. i trajati će do maja 2014., kada će biti proglašene pobjedničke škole, tj. škole koje su prikupile najveću količinu ambalažnog otpada.

Bogat fond nagrada za pobjednike u kvizu je obezbjeđen zahvaljujući Ekopaku, prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom u FBiH i to: za prva mjesta – tablet računar, za druga mjesta – fotografski aparat i za treća mjesta – ruksak. Također, Ekopak je svim školama uključenim u projekat donirao setove kanti/mreže u odgovarajućim bojama za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada, kako bi omogućili učenicima Kantona Sarajevo primjene znanje stečeno na radionicama Ekopaka.

Svim učenicima koji su učestvovali u edukativnom dijelu projektu uručena su priznanja, a pobjednicima pohvale.

Projekat "Osmijeh Planete je u tvojim rukama", osim Kantona Sarajevo, uspješno je implementiran i u općini Prozor-Rama. Ekopak najavljuje da će sa realizacijom projekta nastaviti u narednom periodu i to u Općini Kladanj, Općini Posušju, Općini Doboj Istok, te Unsko-sanskon kantonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza