Outlook.com nalozi nedavno bili izloženi povredi privatnosti

Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Outlook.com nalozi nedavno bili izloženi povredi privatnosti

Outlook.com korisnici, koji su bili izloženi sigurnosnom propustu, dobili su e-mail poruke sa detaljima o problemu.

15.04.2019. 14:13 Izvor: / Akta.ba

Microsoft je nekim Outlook.com korisnicima poslao e-mail poruke, sa obavještenjem o probijanju sigurnosti ovog servisa, piše Benchmark.

Problem sa sastojao iz kompromitovanja pristupnih detalja jednog od agenata za podršku, koji je omogućio pristup nalozima korisnika od strane neautorizovanih subjekata.

Prema navodima Microsofta, ranjivost je bila aktivna od 1. januara do 28. marta, a kompromitovani akreditivi su u međuvremenu deaktivirani.

Outlook.com korisnici, koji su bili izloženi sigurnosnom propustu, dobili su e-mail poruke sa detaljima o problemu.

Prema navodima Microsofta, svako ko je pristupio akreditivima je mogao da vidi e-mail adrese, foldere sa imenima, subjekte e-mailova, kao i adrese ljudi sa kojima je korisnik komunicirao.

Nije bio vidljiv sadržaj e-mailova niti prikačeni sadržaj u porukama.

Korisnici koji su dobili poruku od Microsofta bi trebalo da budu dodatno obazriviji u radu sa e-mailovima, da verifikuju da su poslati sa legitimne adrese i da ih prateći linkovi ne usmeravaju ka nasumičnim i nepoznatim sajtovima koji bi mogli prikupiti informacije o korisnicima.

Iako informacije za logovanje nisu kompromitovane u ovom probijanju sigurnosti, Microsoft ipak korisnicima preporučuje da resetuju lozinke za svoje e-mailove.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza