Ako stalno zaboravljate šifre, Microsoft ima dobre vijesti za vas

17.09.2021. 12:26 / Izvor: tportal.hr
Ako stalno zaboravljate šifre, Microsoft ima dobre vijesti za vas

Svi potrošači i korisnici njihovih usluga moći će se na svoj račun prijaviti pomoću aplikacije Microsoft Authenticator, Windows Helloa ili verifikacije pomoću SMS-a ili emaila, piše Tportal.

Kompanija Microsoft je uvela još jedan način na koji ćete, uz nekoliko vrlo jednostavnih poteza, šifru zamijeniti prijavom pomoću pametnog telefona. Microsoft korisnicima od sad dozvoljava brisanje lozinki u korist nove funkcije - prijave bez šifri.

Svi potrošači i korisnici njihovih usluga moći će se na svoj račun prijaviti pomoću aplikacije Microsoft Authenticator, Windows Helloa ili verifikacije pomoću SMS-a ili emaila, piše Tportal.

Najnovija funkcija dolazi svega nekoliko mjeseci nakon što je Microsoft počeo nuditi prijavu bez šifre u martu kako bi olakšao prijavu svima koji rade od kuće ili s udaljene lokacije. Microsoft je na ovom načinu prijave radio godinama, a dolazak globalne pandemije samo je cijelu stvar ubrzao. 

Nova nadogradnja uvodi velik korak u Microsoftovoj borbi protiv lozinki nakon što je kompanija 2018. godine uvela sigurnosne ključeve i 2019. Windowse 10 učinila sistemom bez šifri.

Proces uklanjanja šifre relativno je jednostavan - prvo morate instalirati Microsoft Authenticator na smartfon i povezati ga sa računom Microsoft. Nakon što ste to obavili, možete otići na account.microsoft.com i izabrati napredne sigurnosne opcije u sekciji 'additional security'. Nakon toga potvrdite povezivanje sa smartfonom i više nećete imati lozinku. Naravno, vašu odluku uvijek možete poništiti pomoću ulaska u Microsoftov račun.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza