U Pionirsku dolinu stiže novi stanovnik - bengalski tigar

03.08.2018. 10:17 / Izvor: Akta.ba
U Pionirsku dolinu stiže novi stanovnik - bengalski tigar

Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) , godine 2011. registrirano je manje od 2.500 bengalskih tigrova u svijetu.

Reakreativno-zabavni centar "Pionirska dolina" u Sarajevu u narednom periodu dobit će novog stanovnika - bengalskog tigra.

"Općina Centar je u proteklom periodu finansijski pomogla transport lavice iz Osijeka u sarajevsku Pionirsku dolinu, kao i transport merkanta i lemura i izgradnju njihovih nastambi u jedinom zoološkom vrtu u Bosni i Hercegovini. Naša želja je da se obagati ponuda zoološkog vrta, a u skladu sa mogućnostima i u budućnosti ćemo podržavati ovakve aktivnosti", kazao je Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar.

Direktor JKP „Park“ Alen Ramić je kazao da će donacija Općine Centar biti iskorištena za nabavku bengalskog tigra.

"Prije svega želim se zahvaliti Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na dobroj saradnji kroz višegodišnji zajednički rad na različitim projektima. Izuzetno nam je značajna potpora koju nam ova lokalna zajednica pruža u obnovi i razvoju Reakreativno-zabavnog centra „Pionirska dolina“, jedinom bosanskohercegovačkom zoološkom vrtu. Zahvaljujući ovoj donaciji ovaj zoološki vrt će biti bogatiji za jednu izuzetno atraktivnu životinju, a riječ je o bengalskom tigru, koji je ugrožena vrsta tigrova", dodao je Ramić.

Bengalski tigar najbrojnija je podvrsta tigra, i druga po veličini poslije sibirskog. U carstvu životinja, pripada razredu sisavaca i skupini mačaka, tačnije velikih mačaka. Njihova osnovna boja kreće se u rasponu od bijele do narandžaste, a u svim varijantama krase ih tamne šare.

Mužjak bengalskog tigra dostiže dužinu od 275 do 295 cm, ali ima i primjeraka koji su duži i od 305 cm. Ženke su manje i duge su između 240 i 265 cm, a težina im se kreće od 130 pa do 265 kg. Bengalski tigar živi u Indiji i na obližnjim otocima, te u Bangladešu, Butanu, Mianmaru i Nepalu, pa čak i u Kini. Potrebno mu je oko devet kilograma mesa dnevno.

Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) , godine 2011. registrirano je manje od 2.500 bengalskih tigrova u svijetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza