Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Viber uvodi funkciju za plaćanje

30.10.2020. 12:15 / Izvor: Agencije

Viber uvodi mogućnost plaćanja u "chat botovima", pa će korisnici moći koristiti tu aplikaciju i za nabavku robe i usluga, plaćanjem putem Google Pay ili drugih dostupnih rješenja mobilnog elektronskog novčanika.

Ukrajina je izabrana da postane prva zemlja u kojoj će ta funkcija biti aktivirana, dok je primjena u drugim zemljama predviđena tokom 2021. godine, saopćila je kompanija Rakuten Viber, prenosi Tanjug.

Viber navodi da za svoju desetu godišnjicu pravi važan korak u finansijskim tehnologijama, kao dodatak na postojeće funkcije u domenu razmjena poruka.

Taj potez predstavlja prekretnicu u daljem razvoju sveobuhvatne platforme radi podmirenja svih potreba svojih korisnika, uz primjenu najboljih mjera za zaštitu njihove privatnosti.

Viberova funkcija plaćanja putem autoriziranih chat botova će omogućiti korisnicima da plaćaju proizvode i usluge trgovaca sigurno i direktno.

Korisnici će biti u obavezi u slučaju da njihova banka to odobrava registrirati svoju debitnu ili kreditnu karticu u njihov elektronski novčanik, čime mogućnost plaćanja postaje dostupna putem bilo kojeg chat bota razvijenog na Viberovom interfejsu za programiranje chat botova (API).

Sa strane prodavca - kompanije koje žele prihvatiti uplate ovim putem se povezuju s pružateljem usluge plaćanja koji podržava ovu vrstu finansijskih transakcija, kreiraju chat bot na Viberu i omogućavaju plaćanje tim putem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza