Pauza / SPORT

Za svaki kilometar prijeđen biciklom vlada časti 0,19 eura

24.12.2018. 12:50 / Izvor: Akta.ba

Više od polovice nizozemskih vozača koji automobilom putuju na posao, od svog su radnog mjesta udaljeni oko 7,5 km, piše bikemagazin.info.

Nizozemska vlada smatra kako je to razdaljina koju bi vrlo lako mogli prijeći biciklom. Zdravijom, te ekološki prihvatljivijom metodom.

Nizozemska trenutačno broji 17 milijuna stanovnika, te 23 milijuna bicikala.

Međutim od toga je samo 25% putovanja bilo na posao, 37% iz zabave, a ostatak radi shopinga, odlaska u školu te ostalih aktivnosti.

Upravo zato će oni koji putuju biciklom na posao moći ostvariti poreznu olakšicu od 0.19 eura za svaki prijeđeni kilometar, s tim da će se tvrtka i zaposlenik sami dogovoriti o dužini biciklističke rute.

Iako ova mjera postoji već neko vrijeme, malo kompanija zna za nju stoga se nizozemska vlada nada da će to promijeniti boljom promocijom.

Osim ovog benefita vlada je nedavno objavila kako će uložiti 340 milijuna eura u biciklističku infrastrukturu kako bi u slijedeće tri godine dobila bar 200 tisuća novih biciklista.

Projektom se planira 15 novih ruta pretvoriti  u "biciklističke autoceste" kojim će se povezati centar grada s predgrađima. Između ostalog planira se i stvaranje 25 tisuća parking mjesta za bicikle.     

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza