NOVO NA ITACADEMY

AI & Python Development Program za sve koji žele da zarađuju pomoću vještačke inteligencije

26.09.2023 07:50:22
AI & Python Development Program

Poslovi u vezi sa razvojem vještačke inteligencije (AI) i mašinskim učenjem (ML) biće ubjedljivo najtraženiji u narednih pet godina

Poslovi u vezi sa razvojem vještačke inteligencije (AI) i mašinskim učenjem (ML) biće ubjedljivo najtraženiji u narednih pet godina, a eksplozija upotrebe ovih tehnologija, zahvaljujući softverima kao što su ChatGPT i Midjourney, dovela je do nove tehnološke revolucije, u kojoj je jedna od najbitnijih vještina koje kompanije traže kod zaposlenih upravo rad sa vještačkom inteligencijom.

Očekuje se da će tri četvrtine kompanija usvojiti ovu vještinu kao ključnu pri zapošljavanju, dok polovina poslodavaca očekuje da će AI podstaći razvoj novih poslova.

Sve ovo pokazuje Izvještaj o budućnosti rada Svjetskog ekonomskog foruma, koji je baziran na informacijama prikupljenim anketom u kojoj su učestvovali neki od najvećih poslodavaca iz cijelog svijeta – ukupno 803 kompanije, u 27 različitih industrija, iz 45 zemalja, koje u zbiru zapošljavaju više od 11,3 miliona radnika.

Drugim riječima, u IT sferi se trenutno dešavaju velike stvari i promjene, koje ujedno donose i novi rast ovom sektoru, te predstavljaju veliku šansu za sve one koji su spremni da prihvate inovacije. Zato je sada pravo vrijeme da zakoračite u ovu oblast ukoliko želite siguran posao i odličnu zaradu u budućnosti.

Ovo su prepoznali i na ITAcademy, koja se u našem regionu izdvojila kao prestižna IT škola čiji su programi u skladu sa najsvježijim IT trendovima. Da je tako, potvrđuju i najnovije vijesti sa ove ustanove:

-           na ITAcademy je otvoren AI & Python Development Program, novi smjer za vještačku inteligenciju, mašinsko učenje i programski jezik Python, koji se najviše koristi za razvoj AI alata.

Obuka na novom programu počinje 1. novembra. Možete je pohađati u modernim ITAcademy učionicama u Sarajevu ili onlajn, preko najsavremenije Distance Learning platforme. Traje 12 mjeseci, a obuhvata i praktičan rad, fakultativne kurseve engleskog i njemačkog, 100 besplatnih sati u IT HUBovima, kao i mogućnost sticanja međunarodno priznatih certifikata koje izdaju Python Institute, Certiport i Cambridge.

Zbog značajnih tehničkih kapaciteta koje nastava za AI i Python programiranje zahtijeva, sa ITAcademy ističu da je broj mjesta strogo ograničen, zbog čega bi svi zainteresovani trebalo da se prijave na vrijeme.

IT sektor ulazi u novu fazu rasta

I dok mnogi strahuju da će im vještačka inteligencija oduzeti posao, za programere koji su specijalizovani za rad sa ovim futurističkim tehnologijama nema zime. Široka primjena AI i Machine Learning tehnologija u brojnim industrijama – od automobilske do medicinske – dovela je do velike potražnje za stručnjacima ovog profila.

A očekuje se da će ponuda poslova za AI programere u budućnosti značajno rasti.

Vještačka inteligencija će možda automatizovati određene tradicionalne poslove, ali će istovremeno proširiti izbor dostupnih poslova, naročito onih u IT sektoru. Sve pozicije za koje su potrebni kreativnost, emocionalna inteligencija i problemsko razmišljanje sa ekspanzijom AI tehnologije postaće još važnije. Oni koji su spremni za usavršavanje i napredak biće prvi u prilici da koriste AI kao pomoćnika i neće strahovati od zamjene.

Stoga svi oni koji sada započnu sa usvajanjem znanja za ovu oblast imaju svijetlu budućnost. Razvoj AI tehnologija već sada pruža značajan doprinos ekspanziji IT industrije, a očekuje se još veći rast ovog sektora u budućnosti.

Python – najbolji programski jezik za AI i mašinsko učenje

Svi oni koji tek planiraju da grade karijeru u informacionim tehnologijama treba da znaju da je AI najaktuelniji i najvažniji trend. A najjednostavniji način da se zakorači u AI sferu jeste učenje Python programiranja.

Python predstavlja glavno sredstvo za razvoj AI i Machine Learning projekata i najvažniju tehnologiju koju AI programeri koriste u svom radu. Najveće prednosti ovog programskog jezika su razvijen ekosistem open-source biblioteka, koje olakšavaju rad programerima, njegova čitljiva i jednostavna sintaksa, koja podsjeća na govorni engleski jezik, velika fleksibilnost, mogućnost korištenja na svim platformama i razvijena zajednica programera. Zbog svega ovoga Python je jezik koji se lako uči i koji sa malo truda daje velike rezultate kada je u pitanju AI programiranje.

Stoga i ne čudi što je u pitanju trenutno najpopularniji programski jezik, ako imamo u vidu istraživanja TIOBE Indexa i Stack Overflowa. Ovu tehnologiju koriste najuglednije internacionalne kompanije i organizacije kao što su Google, Facebook, Wikipedia, NASA, CERN, Njujorška berza, Amazon, Spotify, Mozilla i Dropbox.

Polaznici koji nauče da kodiraju u Pythonu ne samo da će imati na raspolaganju brojne poslove u vezi sa vještačkom inteligencijom, Machine Learningom i Large Language modelima već će moći da rade i na konstruisanju različitih tipova aplikacija, video-igara i brojnih drugih IT poslova.

Osim što je najpopularnija i najperspektivnija, Python je i jedna od najplaćenijih tehnologija: prema sajtu plata.ba, zarade u BiH idu čak i do 3.249 BAM mjesečno, dok se plate u inostranstvu kreću oko 100.000 dolara godišnje, kako pokazuju podaci sa sajta salary.com.

Kompletna priprema za pronalaženje najtraženijih poslova za svega 12 mjeseci

Polaznici smjera AI & Python Development Program stiču znanja po najsavremenijem planu i programu i tako se pripremaju za odlično plaćene poslove u oblastima kao što su vještačka inteligencija, mašinsko učenje, data science, veb i API development, automatizacija sistema, robotika, kreiranje igrica i još mnogo toga, ali se i, zahvaljujući Centru za razvoj karijere (CCD) u okviru ITAcademy, na najbolji način pripremaju za izlazak na domaće i svjetsko tržište.

CCD vam omogućava da stupite u kontakt sa najboljim poslodavcima, unaprijedite svoju biografiju i usavršavate se. Usluge ovog centra su besplatne za polaznike, a one uključuju resurse, posebne programe, seminare i individualna savjetovanja na temu razvoja karijere, kao i asistenciju u obezbjeđivanju stručne prakse i zapošljavanja.

I sve to za svega 12 mjeseci intenzivne obuke.

Kao što smo već napomenuli, nastava na novom programu na ITAcademy počinje 1. novembra, a broj mjesta je strogo ograničen.

Bez obzira na to da li ste početnik ili iskusni programer, ukoliko želite da imate svijetlu perspektivu u IT sektoru, krenite sa usavršavanjem za AI tehnologije na vrijeme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje