Pravilna briga o kupaćim kostimima

28.07.2021 08:46:11
Pravilna briga o kupaćim kostimima

Poznajete li onaj osjećaj kada ste napokon pronašli pravi bikini ili kupaći kostim za sebe?

Poznajete li onaj osjećaj kada ste napokon pronašli pravi bikini ili kupaći kostim za sebe? Sve stane, ništa ne steže, a i boje su također prekrasne. Kako bi sve tako ostalo dugo i kako biste i u sljedećoj sezoni bili barem jednako zadovoljni svojim kupaćim kostimima kao i sada, prikupili smo najbolje savjete za pranje i njegu kupaćih kostima.

Kupaći kostim - koliko je zapravo osjetljiv?

Sunce, hlor i slana voda, krema za sunčanje i znoj mogu tokom ljeta oštetiti kupaće kostime. Učestalo pranje također nije uvijek najbolje za tkaninu. Često se bikiniji, kupaći kostimi i slična ljetna odjeća odbace nakon jednog ljeta, jer boje blijede, a tekstil je uništen.

To ne mora biti tako, jer ovim jednostavnim trikovima za njegu i pranje možete sačuvati opremu za kupanje nakon samo jedne sezone kupanja.

Operite, osušite i njegujte svoj kupaći kostim pravilno. dm drogerie markt savjetuje kako:

1. Prvo operite kupaće kostime, a zatim ih nosite

Jednom kada pronađete svoj omiljeni bikini ili kupaći kostim, najradije biste ga obukli odmah. No, prije toga još uvijek treba nešto učiniti - posebno s kupaćim kostimima, potrebno ih je prije svega oprati. Na taj se način hemikalije, koje još uvijek postoje iz njegove proizvodnje, mogu isprati i tako izbjeći nepoželjne kožne reakcije poput osipa, upala ili svrbeža. Po mogućnosti na 30 stepeni u mašini za veš, operite jednom, osušite i ništa Vas više ne sprečava kako biste uživali u kupanju.

2. Izbjegavajte ružne mrlje od krema za sunčanje

Mrlje od kreme za sunčanje posebno su dosadne - uglavnom zato što često postaju vidljive tek kasnije. I ovdje to možete spriječiti nanošenjem kreme za sunčanje 15 minuta prije nego što obučete kupaći kostim. Pustite da se krema za sunčanje dobro upije i provjerite ima li ostataka na koži.

3. Tuširanje prije kupanja, pranje nakon kupanja

Kako znoj i kreme za sunčanje ne bi reagovali s hlorom ili slanom vodom, trebali biste se snažno istuširati prije nego što uđete u vodu. Nakon zabave u kupanju, preporučljivo je promijeniti kupaći kostim i ručno oprati bikini, kupaći kostim ili kupaće gaće mlakom vodom i eventualno blagim šamponom. Nakon ručnog pranja, pažljivo istisnite višak vode, a zatim kupaće kostime odložite u hladovinu da se osuše - izravna sunčeva svjetlost također će izblijedjeti boje.

4. Pravilno čuvajte mokre kostime

Vjerojatno Vam se već dogodilo da ste prije odlaska kući brzo ušli u vodu, mokre kupaće kostime stavili u torbu za kupanje i tamo ih zaboravili. Kako biste izbjegli neugodne mirise, mrlje od vlage i plijesni na ostalim dodacima za kupanje, preporučujemo da mokre kupaće kostime uvijek nosite odvojeno, naprimjer u maloj, praktičnoj bikini torbi. Kad se vratite kući, mokre stvari treba odmah očistiti, osušiti ili oprati.

5. Operite i osušite svoje kupaće gaće, bikini i kupaći kostim pravilno

Kupaće kostime trebali biste oprati u mašini nakon što ih nosite najkasnije treći ili četvrti put. Odaberite program nježnog pranja, ne na preko 30 stepeni, i bez omekšivača i ciklusa centrifuge. Blagi deterdžent, mrežica za pranje veša i prije pranja prethodno izokrenute tkanine ne štiti samo vlakna, već i boje.

Kako bikini ili kupaći kostimi ne bi izgubili oblik, kupaće kostime trebali biste staviti na sušenje na stalak za sušenje umjesto da ih objesite. U idealnom slučaju treba izbjegavati i prekomjernu toplinu sušilice, radijatora ili sunca. Tako se dugo možete veseliti dobro pristajanju, jarkim bojama i uvijek lijepim kupaćim kostimima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Tekstil i aksesoari