"Asamer Group" investira 110 miliona EUR u lukavičku cementaru

01.10.2008. 10:52 / Izvor: Nezavisne novine
'Asamer Group' investira 110 miliona EUR u lukavičku cementaru

Fabrika cementa Lukavac postaće najveći proizvođač cementa u BiH nakon što sredinom naredne godine okonča obnovu starih i izgradi nove pogone. Nakon toga potreba domaćeg tržišta za ovim građevinskim materijalom gotovo u potpunosti trebalo bi da budu podmirene iz domaće proizvodnje.

Agencija za promociju stranih ulaganja u BiH (FIPA) nedavno je objavila da je većinski vlasnik lukavačke cementare, austrijska "Asamer Group" najveći pojedinačni strani investitor u BiH. Ova porodična firma specijalizovana u oblasti proizvodnje šljunka, kamena, betona, cementa, reciklaži i obradi mineralnih sirovina, u privatizaciji je kupila zastarjelu cementaru u Lukavcu prije sedam godina i u nju do sad uložila 90 miliona eura.

Kada bude završena najnovija faza rekonstrukcije ukupna investicija "Asamera" u Lukavcu dosegnuće 110 miliona eura. Sadašnji kapacitet od 1.000 tona cementa dnevno biće udvostručen, a uvoz cementa iz Mađarske i Hrvatske sa sadašnjih više od 30 odsto biće smanjen na 10 odsto tržišnog udjela BiH.

U lukavačkoj fabrici kažu da će se izgradnjom savremene proizvodne linije s vrećastim filterom, čije se puštanje u pogon očekuje u aprilu naredne godine, obezbjediti poslovanje u skladu sa zahtjevnim evropskim ekološkim normama.

"Instalirana su 33 otprašivača, koji su uprkos trostruko većoj proizvodnji cementa, za gotovo 100 odsto smanjili zaprašenost Lukavca", kaže Klaus Fedinger, član Uprave fabrike u Lukavcu. Naglašava da je "Asamer" u BiH, a posebno u Tuzlanskom kantonu, naišao na dobre partnere.

"Imate dobar tržišni potencijal i razvijenu industrijsku infrastrukturu. Poseban kvalitet je obučena i kvalifikovana radna snaga. Investicioni i radni procesi odvijaju se sporo, birokratija je tvrdoglava i namnožena. Sve to povećva troškove investiranja", dodao je Fedinger.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti