"Konjuh" Živinice: Potrebno reprogramiranje kredita kako bi lakše prebrodili krizu

23.04.2009. 10:11 / Izvor: Dnevni Avaz
'Konjuh' Živinice: Potrebno reprogramiranje kredita kako bi lakše prebrodili krizu

Direktor fabrike "Konjuh" iz Živinica Eldin Brčaninović kaže za "Dnevni avaz" da je njegova firma, pogođena rastućom krizom u zemlji, dovedena u još težu situaciju rastom kamata na ranije uzete kredite i da bi uskoro zbog toga mogli biti dovedeni u pitanje ispunjavanje obaveza prema dobavljačima, otplata kredita ali i isplata plaća radnicima fabrike. Fabrika je trenutno dužna osam miliona maraka, od čega samo Hypo Alpe Adria banci oko pet miliona.

"Do sada smo nauštrb radničkih plaća činili sve da izmirimo obaveze dobavljačima i otplatimo kreditne rate. Sada smo došli u situaciju da molimo Hypo banku da nam reprogramira kredit kako bismo lakše prebrodili krizu u kojoj smo se našli ne svojom krivicom", kaže Brčaninović.

Prema njegovim riječima, komercijalne banke su na zahtjev "Konjuha" da jedan period da otplaćuju samo kamate, uz stavljanje moratorija na glavnicu duga, odgovorile da još nemaju uputstva svojih centrala kada su u pitanju zahtjevi za reprogramom. On dodaje da će se 23. aprila 2009. godine održati sastanak sa predstavnicima Hypo banke i da se nada da će ipak postići dogovor.

"Ne znam šta banke mogu dobiti ako nam ne izađu u susret. "Konjuh" jeste pod hipotekom, ali se pitam kakav će efekat imati banke ako je aktiviraju. Mislim da je najbolje za sve da nam se pomogne da nastavimo sa proizvodnjom", kaže Brčaninović.

U "Konjuhu" je trenutno zaposleno oko 967 radnika. Fabriku su u privatizaicji otkupili radnici, a pojedinačno, najveći dioničar je izvjesni državljanin Slovenije koji je naknadnim otkupom dionica postao vlasnik 12 posto kapitala fabrike. Najveći dio proizvodnje "Konjuh" je do sada plasirao na tržište Francuske, Velike Britanije, Njemačke itd.

"Ako ne bude razumijevanja banaka, ali i države kada je u pitanju subvencioniraje sirovine za drvnu industriju kao u slučaju zavidovićke "Krivaje", bojim se da će u "Konjuhu" morati doći do otpuštanja nekoliko stotina radnika. Zasad u državi niko ne radi program koji bi ponudio izlazak iz ovakvog stanja", ističe Brčaninović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti