Proizvodnja domaćih proizvoda ključan faktor turizma

01.10.2011. 08:16 / Izvor: SRNA
Proizvodnja domaćih proizvoda ključan faktor turizma

U turističkom etno-naselju "Kraljevsko selo Kotromanićevo" kod Doboja u petak je održan seminar o proizvodnji i prodaji domaćih proizvoda i suvenira na turističkom tržištu, kojem je prisustvovalo 35 osoba koje imaju namjeru ili se već bave proizvodnjom domaćih eko-proizvoda i suvenira.

Seminaru su prisustvovali individualni poljoprivrednici i proizvođači meda, preparata i pića na osnovu meda, šumskih plodova, eteričnog i ljeko bilja. Zatim, učestvovali su i proizvođači kovanih ograda, suvenira, narodnih nošnja i vezova, tesari, slikari i grnčari iz Doboja i Dervente, te Doboj Juga i Gračanice u Federaciji BiH.

Oni su posjetiocima Etno-naselja "Kotromanićevo" predstavili svoje eko-proizvode i rukotvorine, izjavio je Srni Miodrag Bosić, direktor Regionalne organizacije za razvoj turizma "Rotor".

Bosić je rekao da su na seminaru obrađene teme o mogućnostima i načinu plasmana i pakovanja domaćih proizvoda, te o pozicioniranju brendova domaćih eko-proizvoda, a sve u cilju uspješnije prodaje na tržištu i poboljšanju trenutnog neodgovarajućeg polažaja proizvodnje i tržišta domaćih eko-proizvoda i suvenira na području dobojske opštine.

Učesnici seminara govorili su o mogućnostima proizvodnje i plasmana eko i ostalih proizvoda, rukotvorina i suvenira, kao i preuzeli obavezu svakodnevnog zajedničkog plasmana svojih proizvoda u objektima eko-etno pijace u naselju "Kotromanićevo".

Seminar je organizovan u okviru provođenja projekta "Etno naselje Kotromanićevo", a realizuje ga organizacija "Rotor" i podržava Ambasada Norveške.

Etno-naselje "Kotromanićevo", udaljeno od Doboja oko osam kilometara, pored magistralnog puta Doboj - Derventa, savremenim turističkim sadržajima, prilagođenim starinskoj arhitekturi, posjetioce vraća u nekadašnji život na ovim prostorima, a izgledom i opremom podsjeća na način življenja starih predaka i njihovu vezanost za rodni kraj i ognjište, rekao je Bosić.

On je dodao da etno-naselje "Kotromanićevo" ima restoran nacionalne kuhinje, salu za održavanje sastanaka i seminara, a za odmor su obnovljene srednjovijekovne drvene kućice - brvnare, kapaciteta 12 ležaja. Naselje ima i pijacu domaćih rukotvorina i eko-proizvoda, prostor za kampere, roštilj mjesta, uređene prostore za kulturno-umjetničke aktivnosti i za dječije igre.

Inicijator projekta izgradnje etno-naselja "Kotromanićevo" je organizacija "Rotor" koja je učestovala i u projektima revitalizacije dobojske tvrđave "Gradina" i festivalima turizma "Fest tur".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti