Polovina poslodavaca u BiH smanjila plate

01.02.2012. 08:43 / Izvor: Glas Srpske
Polovina poslodavaca u BiH smanjila plate

Zbog ekonomske krize polovina poslodavaca u BiH prošle godine smanjila je plate zaposlenima, a njih oko 30 odsto otpustilo je radnike, što je ipak najmanje otkaza u odnosu na zemlje regiona.

U Hrvatskoj je 38 odsto poslodavaca, a u Srbiji čak 43 odsto dodijelilo otkaze svojim zaposlenima.

Pokazalo je ovo istraživanje koje je sproveo sajt "poslovi.infostud.com" iz Srbije sa portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj "MojPosao.net" i "Posao.ba" u BiH.

"Polovina ispitanih u BiH, Srbiji i Hrvatskoj strahuje za posao, dok su najskloniji promjeni poslova radnici u Srbiji, njih 70 odsto. Radnici u BiH nalaze se u "zlatnoj sredini" sa 55 odsto ispitanika, dok polovina Hrvata trenutno ne želi ili nije uopšte spremno da promijeni svoj posao", navodi se u ovom istraživanju.

Većina nezaposlenih u BiH, odnosno njih 59 odsto, reklo je da bi radilo bilo kakav posao, dok isto važi i za Srbiju i Hrvatsku, gdje se 65 odsto ispitanika izjavilo da ne bira posao.

"Stavovi ispitanika o tome šta je važno za pronalazak posla ne razlikuju se bez obzira na zemlju. Tako 71 odsto ispitanika iz BiH, 73 odsto iz Srbije i 70 odsto iz Hrvatske misli da je veza najbitnija za dobijanje posla", navodi se u istraživanju.

Kada bi mogli da rade za idealnog poslodavca, gotovo trećina ispitanika iz sve tri zemlje izabrala bi privatnog stranog vlasnika.

"Oko 30 odsto studenata u BiH, ali i Srbiji i Hrvatskoj vjeruje da posao može pronaći u periodu od jednog do tri mjeseca. Skoro polovina anketiranih iz Hrvatske smatra da je najbolje vrijeme za traženje posla još za vrijeme školovanja, dok oko 50 odsto studenata u BiH i Srbiji ima stav da je idealan trenutak za pronalazak posla odmah po dobijanju diplome", navedeno je u istraživanju.

Najviše optimista nalazi se u Srbiji, gdje svaki treći ispitanik očekuje povišicu na poslu, dok je u BiH ovaj procenat znatno manji, odnosno njih 20 odsto, a u Hrvatskoj se samo 15 odsto nada povećanju plate.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da podaci da je najmanje otkaza lani bilo u BiH jesu utješni, ali da ipak ne govore da je situacija na domaćem tržištu rada na zavidnom nivou.

"Treba imati na umu da je Srpska imala određene prednosti u odnosu na zemlje u okruženju, odnosno da je u kriznim trenucima imala određenu količinu novca koja je bila na raspolaganju privrednicima kroz razne kredite i reprograme", rekla je Mišićeva i dodala da većina radnika u RS mnogo radi, a za to ne dobija adekvatnu naknadu, ali se ne žale kako bi sačuvali svoja radna mjesta.

Društvene mreže

Zaposleni u BiH, Srbiji i Hrvatskoj najčešće koriste društvene mreže za pronalazak i ostajanje u kontaktu sa prijateljima. Ipak, u poslovne svrhe koriste ih u 55 odsto slučajeva, i to najviše za pronalazak poslovnih partnera, kontakt sa kolegama i praćenje stručnih informacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti