McDonalds do ljeta u Sarajevu

12.03.2011. 11:12 / Izvor: Nezavisne novine
McDonalds do ljeta u Sarajevu

Najpoznatiji svjetski lanac brze hrane "McDonald`s" zvanično ulazi na tržište Bosne i Hercegovine, a prva dva restorana otvoriće u Sarajevu do sredine ljeta, potvrđeno je Nezavisnim u kompanijama koje su u kontaktu sa predstavnicima ove globalne tvrtke.

Izvori Nezavisnih navode da "McDonald`s" neće otvoriti restoran u Sarajevu u zgradi Napretka, u Titovoj ulici, nego na mjestu nekadašnjeg ekspres restorana "Bosna", u blizini sjedišta "Energopetrola", takođe u Titovoj ulici.

Drugi restoran, pišu ove novine, pozivajući se na svoje izvore, biće otvoren u naselju Nedžarići, pored hotela "Radon plaza" i u njemu će se hrana kupovati bez izlaska iz automobila.

Izvođenje unutrašnjih građevinskih radova na restoranu u centru grada već je počelo, dok bi radovi na objektu u Nedžarićima uskoro mogli početi.

Njihovi izvori navode i da je nakon Sarajeva na redu Banjaluka, gdje će prvi McDonald`sov restoran biti otvoren u saradnji sa "Deltom" u Delta city centru koji treba da bude izgrađen, a u skorije vrijeme treba očekivati i otvaranje centra u Bihaću. Nakon toga "McDonald`s" će se proširiti na Tuzlu, Mostar i druge bh. gradove. Budući da posluje na principu franšiza (davanje svog brenda i svog načina rada lokalnim partnerima), "McDonald`s" je našao partnera u BiH s kojim će otvoriti restorane, ali naši izvori njegovo ime u ovom trenutku nisu spremni da saopšte.

Banjalučki ekonomista Saša Grabovac kaže da ulazak McDonald`sa na tržište BiH ima pozitivne i negativne strane.

"Pozitivno je što jedna ovako velika kompanija dolazi u BiH, čime daje signal da se u ovu zemlju isplati ulagati. To pokazuje i da na tržištu BiH postoji mogućnost razvoja i povećanja standarda stanovništva. Negativne strane ogledaju se u sličnim efektima koje je prouzrokovao dolazak velikih trgovačkih lanaca u BiH, odnosno u mogućem gašenju ćevabdžinica, hamburgernica i drugih objekata koji prodaju brzu hranu", kaže Grabovac i dodaje da će broj otpuštenih vjerovatno biti veći od onoga koji će "McDonald`s" zaposliti u svojim restoranima.

Ideja o otvaranju "McDonald`sa" u BiH potiče još iz doba sarajevske Olimpijade, održane 1984. godine, a poslije rata aktuelizovana je u više navrata. Ovaj lanac brze hrane imao je namjere da otvori restorane u sarajevskom Starom gradu, na mjestu tadašnje "Gradske kafane", te u Nedžarićima, navodno je imao franšizera koji bi bh. tržište pokrivao iz Makedonije, ali je odustao nakon analize tržišta koje je tada ocijenjeno malim i rizičnim.

Otvaranje restorana u Sarajevu nudio je "McDonald`su" i BBI centar prije nego što je ovaj objekat završen, ali je regionalna podružnice ove kompanije u Austriji ponudu odbila. Spekulisalo se i o otvaranju restorana u nedavno otvorenom "Alta" šoping centru u Sarajevu, ali su i te informacije demantovane.

"McDonald`s" je na kraju 2010. godine imao više od 31.000 restorana širom svijeta, u kojima se svakodnevno posluži više od 50 miliona gostiju. U Evropi ima 6.700 restorana koje posjećuje 12,3 miliona gostiju. Prisutan je u zemljama okruženja, a primjerice, u Hrvatskoj ima 18 restorana.

Ne plaše se konkurencije

U sarajevskom fast fud lancu "Urban Grill" kažu da ulazak "McDonald`sa" neće toliko poljuljati tržište koliko se u javnosti spekuliše. "U BiH je došlo mnogo poznatih imena iz ove oblasti. Nedavno je `Vapiano` otvorio restoran u Sarajevu i to nije dovelo do potresa. Vjerujem da tako neće biti ni sa dolaskom McDonald`sa. Za mene ulazak ove kompanije znači mnogo više od ugostiteljske ponude. To govori da se nalazimo na karti interesantnih svjetskih investitora", kazao je Admir Smajlagić, direktor "Urban Grilla".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti