Bankama u FBiH naređen reprogram kredita – Nelikvidni građani plaćaju samo kamatu

Vijesti

Bankama u FBiH naređen reprogram kredita – Nelikvidni građani plaćaju samo kamatu

10.07.2009. 11:42 / Izvor: Dnevne novine SAN

Federalna agencija za bankarstvo propisala je bankama privremenu obavezu reprograma kredita fizičkim licima. Odobrenje odgađanja otplate kreditnog duga za najduže godinu dana građani mogu tražiti zbog gubitka posla bez lične krivice, značajnog smanjenja plate prema kriterijima banke kojoj duguju, neurednog primanja plate koje podrazumijeva kašnjenje od najmanje tri mjeseca "ili ako je klijent došao u situaciju da ne može uredno servisirati svoje kreditne obaveze zbog nekih od uticaja finansijske krize".

"Za sve slučajeve banke će zahtijevati odgovarajuću dokumentaciju kao dokaz. Građani kojima se odobri reprogramiranje duga u toku grejs perioda dužni su plaćati samo obraćunatu kamatu, a zahtjevi se mogu podnositi najkasnije do 31. decembra 2009. godine. Zbog svih nesporazuma od prije nekoliko mjeseci koji su nastali zbog dizanja kamata, ovom odlukom je propisano da za odobreni reprogram banka ne može mijenjati ugovorene uslove koji su važili na dan 30. septembar 2008. godine, uključujući i kamatnu stopu, na štetu korisnika kredita, niti može vršiti naplatu bilo kakve naknade za izvršeni reprogram" izjavio je za "San" Muris Šećerkadić, portparol Agencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti