Tuzla: Zavod za urbanizam pravi analizu buduće izgradnje na Stupinama

09.04.2012. 11:50 / Izvor: eKapija.ba
Tuzla: Zavod za urbanizam pravi analizu buduće izgradnje na Stupinama

Općina Tuzla pristupila je izradi Izmjene Regulacionog plana područja Stupine-Ušće-prostor poslovno-stambene zone Stupine u Tuzli, kojom će se definisati gradnja budućih objekata u centru Tuzle.

Kako se navodi u odluci, obuhvat izmjene regulacionog plana iznosi 14,15 ha površine i definisan je na istoku ulicom 15. Maja, (transferzalna saobraćajnica T-7, na sjeveru regulisanim koritom rijeke Jale, na zapadu ulicom ZAVNOBIH-a, odnosno kompleksom hotela "Tuzla", i na jugu ulicom Mehmedalije Maka Dizdara).

Iz Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline navode da se izmjena Regulacionog plana radi u cilju donošenja provedbene planske dokumentacije za izgradnju objekta stambene, stambeno-poslovne i poslovne namjene s integracijom zatečenog stanja, zatim izgradnju saobraćajnice, komunalne i energetske infrastrukture, kao i opremanje društvenom infrastrukturom.

Odluci o izmjeni pristupilo zbog obuhvata koji je jako interesantan, a koji se nalazi u centralnom gradskom području. Inače, veći dio Stupina je izgrađen, pa se regulacionim planom treba obuhvati i drugi dio, navode iz općinske službe.

Neke od smjernica pri izradi regulacionog plana su izvršenje valorizacije postojećeg stanja, te integracija postojećih stambeno-poslovnih objekata, u planiranu koncepciju izgradnje i uređenja.

Nosilac izrade izmjene Regulacionog plana je Zavod za urbanizam Tuzla koji će napraviti analizu šta se može graditi na tom dijelu. Nakon što izrade osnovnu koncepciju dostavit će je Službi za prostorno uređenje Općine Tuzla na razmatranje i usaglašavanje sa javnošću.

Nakon usvajanja, Zavod će izraditi prednacrt i ponovo dostaviti Službi radi utvrđivanja Nacrta Regulacionog plana koji će isti podnijeti Općinskom vijeću Tuzla na razmatranje i stavljanje na javni uvid i raspravu u trajanju do 30 dana.

Sredstva za izradu Izmjene Regulacionog plana će obezbijediti Općina Tuzla u Budžetu za 2012. godinu.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti