BATA: Implementacija projekta tehničke pomoći Norveškog akreditacionog tijela

10.02.2009. 15:06 / Izvor: Fena
BATA: Implementacija projekta tehničke pomoći Norveškog akreditacionog tijela

Institut za akreditiranje BiH počeo je početkom ovog mjeseca implementaciju projekta tehničke pomoći Norveškog akreditacionog tijela, saopćeno je iz Instituta.

Projekt se realizira na osnovu Sporazuma o saradnji koji je Institut s Norveškim akreditacionim tijelom potpisao u oktobru 2008. u Sarajevu i koji finansira norveška vlada.

Projekat obuhvata eksterno ocjenjivanje sistema akreditiranja BATA-e prema pravilima Evropske saradnje na akreditiranju (EA), zatim obuku vodećih ocjenjivača Instituta, akreditiranje kalibracionih i ispitnih laboratorija od Norveškog akreditacionog tijela, te mogućnosti proširenja projekta sve dok Institut ne bude potpuno osposobljen za potpisivanje Multilateralnih sporazuma (MUK) s EA o priznavanju dokumenata koje izdaju akreditirana tijela iz BiH.

U Fojnici je u toku obuka vodećih ocjenjivača Instituta (25 učesnika) pod vodstvom norveških eksperata na osnovu koga će Institut dobiti kvalifikovane eksperte-ocjenjivače priznate na evropskom nivou.

Veliku pomoć na realizaciji ovog projekta pružio je norveški ambasador u BiH Jan Braathu, kao i veliko razumijevanje direktora Norveškog akreditacionog tijela Torleifa M. Haugea i tehničkog direktora Khalida Saeeda.

Cilj Instituta je da, relizacijom ovih projekata, do kraja 2009. spreman za podnošenje aplikacije za potpisivanje MLA sa EA.

Ovim priznavanjem dokumenata koje izdaju akreditirana tijela iz BiH značajno bi bio olakšan plasman proizvoda iz BiH na međunarodno tržište.

U Institutu, također, očekuju da će ostale institucije, na nivou BiH i entiteta koje djeluju u području infrastrukture kvaliteta, ubrzano izvršavati svoje obaveze u cilju povećane sigurnosti proizvoda i usluga na tržištu BiH (zaštita potrošača), kao i povećanju izvoza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti