Međunarodna ljetna škola o obnovljivim izvorima i energetskoj efikasnosti u Preventu

29.08.2011. 07:29 / Izvor: eKapija.ba
Međunarodna ljetna škola o obnovljivim izvorima i energetskoj efikasnosti u Preventu

Polaznici UNESCO-ve međunarodne ljetne škole pod nazivom „Obnovljivi izvori energije i energetske efikasnosti u jugoistočnoj Evropi“ pohvalili i pozdravili su poslovanje Preventa u Bosni i Hercegovini.

Obilazeći Preventove proizvodne pogone u Visokom, polaznicima je iz prve ruke obješnjen proces obrade sirove kože za potrebe zahtjevne automobilske industrije, kao i sam proces šivenja koji vodi do finalnog proizvoda – automobilske presvlake.

Škola ima međunarodni karakter i namjenjena je mladim stručnjacima različitih profesija radi primjene multidisciplinarnog pristupa pri rješavanju problema održive energije i zaštite okoliša. Ovo pitanje je izuzetno bitno u 21. vijeku.

Tokom dvije sedmice trajanja škole, polaznici svakodnevno imaju predavanja iz oblasti klimatskih promjena, održivog razvoja i energije u funkciji lokalnog razvoja, a danas su imali priliku da posjete kompaniju koja tretira ova pitanja.

Prevent je prepoznao važnost ovog događaja i otvorio vrata specijalistima iz oblasti održive energije, prirodnih i društvenih nauka.

Škola se održava u Fojnici i to po sedmi put, a ove godine okupila je preko dvadeset učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Rusije, Njemačke kao i Italije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti