Turski investitori zainteresovani za gipsare u BiH

03.08.2010. 12:29 / Izvor: eKapija.ba
Turski investitori zainteresovani za gipsare u BiH

Uz posredovanje ambasadora BiH u Turskoj, Dragoljuba Ljepoje, Bosnu i Hercegovinu je prošle sedmice posjetio zastupnik nekoliko turskih kompanija, Ekrem Deniz, inače osnivač i direktor East and West Studies fondacije, koja se bavi lobiranjem privatnih investicija i istraživanjima o mogućnostima investiranja kako stranih tako i domaćih firmi.

Cilj posjete bio je upoznati se sa prilikama i mogućnostima zajedničkih ulaganja sa kompanijama iz BiH koje se bave eksploatacijom i proizvodnjom gipsa. Deniz je posjetio tri lokacije na području opštine Novi Grad koje su u vlasništvu kompanije Japra AD, a koja posluje u sastavu Fortis grupe, te lokaciju na području opštine Šipovo, rudnik gipsa "Volari". Nakon razgovora sa predstavnicima pomenutih kompanija, Deniz je izrazio zadovoljstvo onim što mu je prezentovano i ocjenio da raspoloživi resursi otvaraju velike mogućnosti za saradnju domaćih kompanija i zainteresovanih kompanija iz Turske.

Sa druge strane, mogućnost dovođenja turskih kompanija sa novim tehnologijama, osiguranim tržištem i uopšte sa know-how pristupom, pomoglo bi razvoju industrije građevinskih materijala na ovom području i povećanju vrijednosti proizvoda uz viši stepen prerade postojećih sortimenata gipsa, koji su ocjenjeni kao veoma kvalitetni i upotrebljivi za proizvodnju gipsanih ploča, plastera, suhih mješavina, ljepila i drugih proizvoda na bazi gipsa, krečnjaka i cementa.

Pored pomenutog, Deniz je upoznat i sa drugim resursima kojima raspolažu opštine Prijedor, Novi Grad i Šipovo, što je otvorilo mogućnost privlačenja investicija i iz drugih oblasti, kao što su turizam, hidroenergija, drvoprerada, tekstilna i prehrambena industrija, čemu će se posvetiti posebna pažnja u budućem periodu.

Kuriozitet ove posjete je dobra saradnja opština Prijedor i Šipovo na organizaciji posjete, kao i uloga Agencije za promociju stranih investicija FIPA - kancelarije u Banjaluci, koja je podržala i tehnički pomogla posjetu opštini Šipovo, te upoznala Deniza sa aktivnostima Agencije i podršci koju potencijalni investitori mogu da dobiju od iste.

Info centar za investitore u sklopu Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor "PREDA-PD", kordinisao je sve aktivnosti u okviru posjete, uključujući transport na aerodrom, te posjetu načelnicima opština Prijedor i Šipovo, predsjednici SO Prijedor i sjedištu kompanije Arcelor Mittal u Prijedoru.

Na kraju, treba posebno istaknuti izvanrednu saradnju između Agencije za promociju stranih investicija u BiH, kancelarije u Banjaluci, Razvojne agencije iz Šipova i pomenute Agencije "PREDA-PD" iz Prijedora, što potvrđuje da se zajednički može i treba djelovati ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva, a to je u ovom slučaju privlačenje direktnih stranih investicija, saopćeno je iz Agencije PREDA za eKapija.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti