Naše gljive na evropskom tržištu

25.01.2011. 08:44 / Izvor: Fokus
Naše gljive na evropskom tržištu

Tražeći neko zanimanje koje je rijetko, a koje bi moglo donijeti zaradu, diplomirani inženjer Miladin Mijatović iz Zvornika počeo je sa sakupljanjem i distribucijom gljiva, te šumskih plodova i ljekovitog bilja. Firma je nastala 1992. godine od samostalne radnje za otkup gljiva registrovane osamdesetih godina.

Danas "Smrčak" d.o.o. ima pet sertifikata o kvalitetu proizvoda, zbog čega u posljednjih pet godina robu plasira isključivo na inostrano tržište, kojem godišnje isporuči oko 1.500 tona gljiva, ljekovitog bilja i šumskog voća.

"Želio sam da se bavim nekim rijetkim zanimanjem koje bi na polju konkurencije moglo uspješno funkcionisati, a koje bi mi bilo kako svojevrstan izazov. U početku je bilo teško organizovati cijeli posao, ali danas imamo oko 2.000 sakupljača bilja i gljiva. Uspjeli smo unaprijediti posao tako da danas gljive plasiramo u svježem stanju, zaleđenom i sušenom", istakao je Mijatović.

Prema njegovim riječima, na tržište godišnje isporuče 300 do 500 tona svježih gljiva, te oko hiljadu tona ljekovitog bilja i negdje oko 100 tona šumskog voća.

"Važno je istaći da imamo domaću radnu snagu, ubiramo plodove prirode i sve proizvode plasiramo na inostrano tržište, odnosno tržište Švajcarske, Njemačke, Francuske, Austrije, Italije i Slovenije", rekao je Mijatović.

On je istakao da je u firmi zaposlena obučena radna snaga, koja radi u odličnim uslovima i dodao su sve kapacitete izgradili iz sopstvenih sredstava, a banke ih finansijski prate u njihovim aktivnostima.

Po sertifikatima koje posjeduje i kvalitetu proizvoda, "Smrčak" je jedna od vodećih firmi ovog tipa u BiH, koji odličnim ocjenjuju i izuzetno zahtjevni kupci, koji prije svega cijene kvalitetan i čist, prirodni proizvod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti