Nakon zakupa naftnih terminala u Pločama: Turkoil kreće u pohod na bh. tržište

26.07.2011. 12:11 / Izvor: eKapija.ba
Nakon zakupa naftnih terminala u Pločama: Turkoil kreće u pohod na bh. tržište

Turska naftna kompanija Turkoil, koja je 1. april ove godine postala najveći zakupac skladišnog prostora u Luci Ploče, najavila je ulazak na bosanskohercegovačko tržište na kojem uskoro namjerava pokrenuti prodaju nafte i naftnih derivata.

Koordinator za strana ulaganja u Turkoilu Eren Veral, u izjavi za tursku novinsku agenciju Anatolia News, istakao je da Bosna i Hercegovina i Turska imaju posebne odnose te da investiranje u ovu krizom pogođenu zemlju smatraju svojom odgovornošću.

Prema podacima koje je iznio Veral, turski naftni gigant iznajmio je 10.000 metara kubnih spremnika, a kasnije je taj kapacitet proširen za dodatnih 31.250 kubika, što čini više od polovine rezervoara u Naftnim terminalima FBiH u Pločama.

"Prvo korak kompanije bit će pokretanje trgovine na veliko, dok istovremeno pripremamo infrastrukturu za maloprodaju", kazao je Veral.

Zvanični podaci o potrošnji goriva u Bosni i Hercegovini idu u prilog ambicioznim planovima Turkoila da postane jedan od vodećih distributera nafte u našoj zemlji. Naime, potrošnja goriva u 2009. godini iznosila je 1,5 miliona tona, a procjenjuje se da je dvije godine poslije potrošnja povećana na čak 2,5 miliona tona.

Veral je skrenuo pažnju i na činjenicu da na bh. tržištu posluju i velike evropske naftne kompanije kao što su OMV, hrvatska Ina i slovenski Petrol, koji će biti najveća konkurencija.

S druge strane, Turkoil kao dio velike grupacije "Kizil Group" ima oko 150 benzinskih pumpi širom Turske. Ova kompanija od 2003. godine uvozi naftu iz sjevernog Iraka, od kada prodaje gorivo u cijelom regionu. U isto vrijeme, napravili su značajne investicije u nekoliko rafinerija na tom području.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti