Holanđani preuzimaju tri mljekare u BiH

03.02.2012. 07:50 / Izvor: Nezavisne novine
Holanđani preuzimaju tri mljekare u BiH

Holandska kompanija "Royal FrieslandCampina" postaće novi vlasnik dubičkog "Mlijekoprodukta", ugašene banjalučke "Mljekare" i male mljekare "East Milk" u Sarajevu u sklopu preuzimanja njihovih dosadašnjih vlasnika iz Srbije.

"FrieslandCampina" juče je na svom sajtu objavila da je sa kompanijom "Salford Capital Partners" potpisala memorandum o akviziciji beogradskog "Imleka" i subotičke "Mlekare", s ciljem da utvrdi svoju poslovnu poziciju u jugoistočnoj Evropi.

Ovo preuzimanje će poslovnoj mreži Holanđana, kako ukazuju, pridodati aktivnosti obje srbijanske mljekare na području zapadnog Balkana, što uključuje oko 1.470 zaposlenih u šest proizvodnih pogona i četiri kancelarije u Srbiji, BiH i Makedoniji.

Kiz `t Hart, generalni direktor kompanije "FrieslandCampina", kazao je da navedeno preuzimanje doprinosi njihovom portfoliju brendova i jača poziciju na području jugoistočne Evrope, kao jednoj od okosnica njihove strategije.

Holanđani će, preuzimanjem "Imleka" i subotičke "Mlekare" sadašnje poslove u regionu u Mađarskoj, Rumuniji i Grčkoj proširiti i na Srbiju, BiH i Makedoniju, čime će opsluživati tržište od 76 miliona potrošača i, kako ističu, stvoriti čvrstu podlogu za dalji rast kompanije.

Generalni direktor "Imleka" Slobodan Petrović, povodom ovog aranžmana, izjavio je da je to velika prilika za region, "Imlek", "Mlekaru" i "FrieslandCampinu".

"Naš proizvodni program se dobro slaže sa sadašnjim brendovima `FrieslandCampine`", rekao je Petrović, izražavajući uvjerenje će obje prodate mljekare doživjeti prosperitet u korist njihovih potrošača.

U Upravi "Salfordove" firme "Danube Foods Group" u BiH juče nisu imali komentar na objavljeno preuzimanje, dok su u Sindikatu "Mlijekoprodukta" izrazili nadu da će novi vlasnik zadržati postojećih više od 250 radnika i nastaviti ulaganje u preduzeće.

"Dosadašnji poslodavci sa nama imaju dosta korektan odnos, jer se zaposlenima redovno isplaćuju plate i ostale prinadležnosti. Od novog vlasnika očekujemo nova ulaganja, prije svega u obnovu voznog parka, te, naravno, i da ne bude otpuštanja radnika", istakao je Rajko Bućma, predsjednik Sindikata dubičke mljekare.

"Salford" je preko subotičke "Mlekare" krajem 2004. godine kroz privatizaciju kupio i većinski državni kapital banjalučke "Mljekare" čiju su proizvodnju ugasili prije dvije godine pod izgovorom premještanja poslovanja u industrijsku zonu Aleksandrovac, kod Laktaša. Novi objekat je izgrađen i zvanično otvoren u septembru 2010, ali nikada nije pušten u rad.

Iz holandske kompanije izrazili su očekivanje da će preuzimanje srbijanskih mljekara biti završeno za nekoliko mjeseci, uz napomenu da će biti otvoreno i za manjinske akcionare.

"FrieslandCampina" proizvodi napitke na bazi mlijeka, hranu za bebe, sireve, maslace, pavlake i deserte, te je u 2010. godini ostvarila godišnji prihod od skoro devet milijardi evra kroz poslovanje u 25 zemalja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti