Bosanska jaja i meso peradi još ne mogu u EU

10.02.2012. 14:38 / Izvor: eKapija.ba
Bosanska jaja i meso peradi još ne mogu u EU

Inspektori Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina koji su proteklih dana u BiH posjetili nekoliko objekata koji se bave uzgojem i preradom jaja i mesa peradi završile su svoj zadatak u BiH, nakon čega su ustanovili brojne nedostatke. Od planiranih šest, kontrola je zbog vremenskih nepogoda izvršena u pet.

Nakon iskazanih zabilješki inspektora, bh. proizvođačima umrla je zadnja nada da će konačno ove godine sa svojim proizvodima izaći na EU tržište.

Darko Čobanov, v.d. direktora Ureda za veterinarstvo za ekapija.ba kaže kako će u cilju što hitnijeg otklanjanja preliminarno prezentiranih nedostataka, predstavnici nadležnih tijela su dogovorili održavanje sastanka u toku naredne sedmice, na kojem će se započeti sa izradom akcionog plana i prije dobijanja nacrta izvještaja, te budućim aktivnostima koje je potrebno poduzeti u cilju otklanjanja navedenih nedostataka, te stvaranja uvjeta za plasiranje mesa peradi i jaja iz BiH na tržište EU.

"Nastojat ćemo da uklonimo nedostatke, kako bi imali što manje štete za našu privredu", kaže Čobanov, naglašavajući kako ne može precizirati kada bi se mogla desiti naredna ispekcijska kontrola, iako će učiniti sve da se to desi što prije.

Čobanov pojašnjava kako će se morati uložiti dosta truda u lobiranje na EU komisiju da ponovo pošalje inspektore u BiH, a u narednih 20 dana BiH će, kako kaže dobiti pisani preliminarni izvještaj FVO-a, o kojem se moramo oglasiti u roku od jednog mjeseca, nakon čega slijedi konačni izvještaj.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti