Posjete turista: U Banjoj Luci se traži krevet više

22.07.2011. 08:15 / Izvor: Fokus
Posjete turista: U Banjoj Luci se traži krevet više

Inovacije poput etno-turizma, avanturizma i organizovanih dolazaka turista, kao i mnogobrojni kulturno-zabavni i sportski sadržaji kojim je Turistička organizacija grada putnicima namjernicima željela da omogući ugodnije i jednostavnije upoznavanje krajiške ljepotice, urodile su plodom. To potvrđuju podaci da je u prvih pet mjeseci ove godine grad na Vrbasu posjetilo više turista nego u istom periodu prošle godine.

Od januara do maja 2010. godine u Banjoj Luci je zabilježen 22.961 dolazak turista i 36.069 noćenja, dok je u tom istom periodu ove godine najveći grad Srpske posjetilo 24.046 turista, a imali smo 37.782 putnika namjernika koji su prespavali, što znači da je Banju Luku u prvih pet mjeseci posjetilo 61.828 turista.

"Još uvijek nemamo podatke koliko turista je u junu posjetilo grad, ali vjerujemo da će ta cifra biti vrlo velika, zbog održavanja Evropskog prvenstva u kajaku i kanuu na divljim vodama za juniore i seniore", kazao je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije grada, i dodao se u toku prvenstva od 13. do 17. jula i te kako osjećalo prisustvo turista u Banjoj Luci.

"Smještajni kapaciteti bili su potpuno popunjeni, jedva smo se snalazili, tražio se krevet više. Neki su čak i sami tražili privatni smještaj", rekao je Šukalo, ističući da su Banju Luku za vrijeme takmičenje u kajaku i kanuu posjećivali Rusi, Česi, uglavnom građani zemalja učesnica, koji su se kući vratili s veoma pozitivnim utiscima.

Tako ni Albert Vuds, prvi čovjek Evropske kajak kanu federacije, nije krio zadovoljstvo onim što je vidio i doživio u Banjoj Luci.

"Ovdje je divno, grad je lijep, rijeka i staza su čarobni. Imate sve što je potrebno da bi se na Vrbasu održavala velika svjetska takmičenja", istakao je Vuds.

Iz banjolučke Turističke organizacije ističu da nije samo ovo evropsko prvenstvo uticalo više posjeta turista gradu, tome je, kažu, doprinio i novi program upoznavanja krajiške ljepotice, koji traje tri dana, realizuje se preko turističkih agencija, a sastoji se od tri grupe, avanture, kulture i religije.

"Ovaj program pokrenuli smo početkom godine, jer smo željeli da unaprijedimo organizovane dolaske turista u Banju Luku. Do sada smo sarađivali s jednom turističkom agencijom iz Zenice, a turistima koji su tom prilikom bilu u gradu posebno privlačna bila je kultura, odnosno običaji proslavljanja krsne slave i upoznavanje s mještanima", kazao je Šukalo, ističući da u narednom periodu očekuju veće interesovanje za ove programe.

Šukalo objašnjava da krajišku ljepoticu najviše posjećuju turisti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije.

"Svi oni žele da vide izletište Banj brdo, trapistički samostan Marija Zvijezda, zatim da uživaju u sportovima na divljim vodama, šetnji i planinarenju, ali i da upoznaju čari seoskog turizma", kazao je Šukalo.

On tvrdi da se turisti koji posjete Banju Luku kući vrate s mnogo ljepšim uspomenama i utiscima od onih koje su donijeli sa sobom.

"Nije teško zadovoljiti potrebe turista koji dođu kod nas, jer oni dolaze s nekim negativnim iskustvima. Međutim, mi ih uvijek ubijedimo u suprotno, tako da, kada krenu, jedva čekaju da ponovo dođu", ističe Šukalo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti