Raspisan javni poziv: Za poticaj inovacija sredstva od 45.000 KM

02.03.2012. 11:34 / Izvor: eKapija.ba
Raspisan javni poziv: Za poticaj inovacija sredstva od 45.000 KM

Republika Srpska planira tijekom ove godine za podršku inovatorima izdvojiti sredstva u iznosu od 90.000 KM. Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za prava dva kvartala ove godine je već raspisan.

Tako je od ukupnih 45.000 KM dostupnih za prva dva kvartala za pomoć Savezu inovatora, udruženjima i drugim organizacijama koje se bave ovom oblasti osigurano 28.000 KM, a 17.000 KM za pomoć pojedinačnim inovatorima ili grupi inovatora. Prijava projekta na ovaj poziv moguća je do 22.3. 2012. godine.

Biljana Vojvodić, pomoćnica ministra za tehnologiju u Ministarstvu nauke i tehnologije RS, kaže da je ovo veći iznos sredstava nego što je to bio prethodnih godina. Podsjetimo, u prošloj godini je za poticaje inovatorima osigurano 87.060 KM.

Vojvodić navodi da Ministarstvo u skladu sa europskim strateškim dokumetima koji stavljaju vezu između inovatorstva, tehnologije i edukacije također u tom segmentu planira dodjelu većih sredstava, a sve u cilju povećanja inovativnosti.

Iz Ministarstva kažu da imaju dobra iskustva sa razvojem inovatorstva. Još od 2007. organiziraju i natjecanja za najbolju tehnološku inovaciju. "Kroz to natjecanje imali smo zanimljivih ideja koje su se i realizirale. One su dovele i do osnivanja malih poduzeća koja su svoje proizvode uspjeli plasirati na naše, ali i na inozemno tržište", navodi Vojvodić.

Kao primjer inovativnih firmi koje su bile korisnici poticajnih sredstava navodi firmu "Turbina IPD" iz Kortor Varoši koji su projektirali inovativnu vjetroturbinu koja ne smeta pticama, a ni ljudima. Radi tiho i bez ikakvih vibracija, što je izvanredan pomak u odnosu na dosadašnju tehnologiju poznatu u svijetu.

Neke od njih su, kaže, i "WISCHT", tvornica za proizvodnju vakumskih presa iz Doboja koji su dosta razvili svoju proizvodnju te neke firme iz oblasti proizvodnje čajeva i ljekovitog bilja iz Trebinja. Cilj im je, navodi, da naprave što funkcionalniji sustav kako bi sredstva bila iskorištena na najbolji mogući način.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti