U EFT Rudnik lignita i TE Stanari otvorene ponude za nabavku opreme: Mjesec dana za izbor dobavljača

31.01.2009. 10:20 / Izvor: Nezavisne novine
U EFT Rudnik lignita i TE Stanari otvorene ponude za nabavku opreme: Mjesec dana za izbor dobavljača

U kompaniji EFT Rudnik lignita i Termoelektrana Stanari 30.01.2009.godine su otvorene ponude pristigle na tender za nabavku nove opreme za iskopavanje uglja i otkrivke, a u narednih mjesec dana od devet ponuda biće izabrane dvije kompanije s kojima će početi pregovori.

Zlatan Matko, direktor investicija u "EFT Groupu", koja već četiri godine upravlja rudnikom nadomak Doboja, rekao je da će nabavka nove opreme koštati oko 90 miliona evra.

"Radi se o kontinualnoj opremi za kopanje uglja za koju očekujem da će koštati oko 50 miliona evra, dok će oprema za otkrivku koštati oko 40 miliona evra. Nakon otvaranja ponuda izabraćemo dvije firme i jednu rezervnu s kojom ćemo pregovarati o sniženju cijena, skraćenju roka, angažmanu podizvođača i servisiranju", izjavio je Matko.

Kompanija "Sandvik" iz Švedske, renomirani proizvođač opreme za rudnike, jedan je od ponuđača koji se nada uspjehu na tenderu.

"`Sandvik` je veliki snabdjevač opreme koja je neophodna ovom rudniku i nadamo se da će ovo biti naš prvi korak na tržištu BiH i da će uspjeh na ovom tenderu biti prava referenca za dalji nastup na tržištu", rekao je Stefan Hinterholcer, predstavnilk "Sandvika".

Među ponuđačima je i domaće preduzeće "Dalekovod TKS" iz Rudanke, kod Doboja, koje je i ranije sarađivalo s Rudnikom, a sada je konkurisalo u svojstvu podizvođača.

"Dali smo ponudu za proizvodnju i isporuku čeličnih konstrukcija i očekujemo da ćemo biti učesnici u ovom projektu", kazao je Mato Majstorović, direktor preduzeća.

Nabavkom nove opreme, navode u EFT-u, biće stvoreni uslovi za eksploataciju veće količine uglja, što je preduslov za buduću gradnju termoelektrane.

Prema riječima Stevana Lončara, direktora Rudnika i TE Stanari, otvaranjem ponuda počela je druga faza izgradnje rudarsko-energetskog kompleksa Stanari, jer je plato za buduću termoelektranu sagrađen i već u proljeće mogu početi novi radovi.

Lončar je istakao da je prošle godine ostvarena rekordna proizvodnja uglja od kada je rudnik pušten u rad.

"Tokom 2008. godine proizvedeno je 430.000 tona uglja, a za protekle četiri godine, od kada EFT gazduje rudnikom, otkopano je 13,2 miliona kubnih metara otkrivke", kaže Lončar navodeći da se nabavkom mašina kreće u povećanje kapaciteta i stvaranje uslova za snabdijevanje buduće termoelektrane ugljem.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje rudarsko-energetskog kompleksa Stanari procijenjena je na više od 650 miliona evra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti