Sporo preuzimanje EU zakonodavstva u BiH daje negativan signal stranim ulagačima

04.06.2012. 07:39 / Izvor: Fena
Sporo preuzimanje EU zakonodavstva u BiH daje negativan signal stranim ulagačima

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju izazvat će brojne probleme bosanskohercegovačkoj privredi, naročito kada je riječ o izvozu poljoprivrednih proizvoda. CEFTA sporazum, na osnovu kog se sada trguje u regionu, neće važiti za Hrvatsku i potrebno je iznaći nove moduse privredne saradnje, smatraju ekonomski analitičari.

Svi se slažu da je jedna od najvažnijih stvari koje je neophodno uraditi ukoliko BiH želi da sačuva hrvatsko tržište da primijeni standarde koje je propisala EU.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) ističu da sporo preuzimanje EU zakonodavstva u BiH daje negativan signal i stranim ulagačima, što dodatno usporava ekonomski razvoj BiH, a time i naše mogućnosti proizvodnje kvalitetnih bh. proizvoda koji se mogu ponuditi hrvatskim odnosno EU potrošačima.

Bosna i Hercegovina se, u skladu s obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, priprema za ispunjavanje kriterija za članstvo u EU-u, a samim tim i za trenutak kada Hrvatska pristupi EU-u, rečeno je Feni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U tom smislu u BiH se implementiraju projekti u oblasti poljoprivrede, sigurnosti hrane, veterinarstva, zaštite zdravlja bilja i ruralnog razvoja.

Kada su u pitanju projekti tehničke pomoći Evropske unije, u 2011. godini se završila implementacija tri projekta iz IPA 2007 čija je ukupna vrijednost iznosila 3,5 miliona eura. U toku je implementacija IPA 2008 projekata za Ured za veterinarstvo BiH i Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja. U pripremi su projekti iz IPA 2009 za ove oblasti, a što će indirektno pomoći stvaranju uslova za izvoz proizvoda animalnog i biljnog porijekla iz BiH, navode iz MVTEO-a.

U oblasti ruralnog razvoja projekt "Podrška poljoprivrednoj politici i IPARD komplementarnim strukturama" iz IPA 2008 kasni s implementacijom zbog nepostojanja dogovora o modelu sistema plaćanja, ali je tokom 2011. izvršeno revidiranje rezultata i izrađen je projektni prijedlog, tako da se početak implementacije očekuje krajem 2012.

"Posebno je značajno naglasiti da je ovaj projekt osnova za realizaciju narednog projekta iz IPA 2010 `Pilot podrška IPARD mjerama u BiH` koji će, pored prethodnog, pomoći da se poljoprivredni sektor u Bosni i Hercegovini adekvatno pripremi za pretpristupni i pristupni period, čime će koristi za poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu industriju i sve one koji su angažirani u ovoj oblasti ili žive i rade u ruralnim područjima, biti višestruke", rečeno je Feni u MVTEO-u.

Pored pomoći Evropske unije, u BiH se realizuju projekti uz pomoć drugih multilateralnih i bilateralnih donatora, kao i projekti finansirani sredstvima kredita.

Projekt poljoprivreda i ruralni razvoj za BiH (ARDP) koji se finansira iz kredita Svjetske banke u vrijednosti od 19.067.650 eura će se završiti polovinom 2012.

Projekt unapređenja aktivnosti poljoprivrednog tržišta (FARMA) koji se finansira udruženim sredstvima Vlade kraljevine Švedske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u iznosu od 8.653.695 eura će se implementirati i u 2013. godini i usmjeren je na unapređenje aktivnosti poljoprivrednog tržišta u BiH.

"Svi ovi, kao i drugi projekti doprinose spremnosti BiH za prihvatanje izazova koji je očekuju u narednom periodu", rečeno je Feni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti