Projekt FARMA organizovao predavanje za proizvođače voća

18.01.2012. 09:39 / Izvor: eKapija.ba
Projekt FARMA organizovao predavanje za proizvođače voća

U organizaciji Odjeljenja za privredu, Administrativne službe Opštine Novi Grad i projekta FARMA juče je održano predavanje za proizvođače voća.

Predavanja su održali savjetodavci Udruženja "Integralna proizvodnja voća" (IPV).

O čađavavoj krastavosti jabuke, (Venturia inequalis) govorio je Milan Koščica koji je istakao da se radi o bolesti rasprostranjenoj u čitavom svijetu koja može da u potpunosti uništi urod kod osjetljivih sorti. Voćarima je savjetovao da zaštita zavisi od kvalitetnog i pravovremenog prskanja, rezidbe, starog lišća i tek onda odabira fungicida.

Igor Marčeta govorio je o krvavoj uši jabuke (Eriosoma lanigerum). Krvava uš je štetočina koja prezimljuje u pukotini kore i na korijenu stabla, a krajem marta i tokom aprila kreće na nadzemni dio. Za efikasniju borbu protiv štetočine, rekao je on, treba koristiti slabije bujnije podloge, pravilno obaviti prihranu, koristiti manje azotnih đubriva i praviti što manje rezova tokom zimske rezidbe.

Osim toga, na predavanju bila je riječ i o standardu GLOBAL GAP o kome je govorio Mile Gluvačević. Mersida Musabegović, direktorica organizacije za certifikaciju "Organska kontrola" (OK) predstavila je program certifikacije i standarde za organsku proizvodnju voća.

Nakon predavanja održana je pokazna rezidba u voćnjaku Milana Kneževića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti