Hrvatski trgovački lanac nastavlja širenje u BiH: Konzum preuzima šoping centre Tom

27.01.2009. 11:53 / Izvor: Nezavisne novine
Hrvatski trgovački lanac nastavlja širenje u BiH: Konzum preuzima šoping centre Tom

Hrvatski trgovački lanac "Konzum" dogovorio je preuzimanje trgovačkih objekata "Tom" u vlasništvu biznismena iz Istočnog Sarajeva Save Tomaševića.

"Dogovorili smo preuzimanje njihovih objekata. Dalja procedura je u toku, a sva potrebna dokumentacija predana je Konkurencijskom vijeću BiH", kazala je Anja Linić, direktor Ureda za odnose s javnošću "Agrokora", koncerna hrvatskog biznismena Ivice Todorića, u čijem sastavu posluje lanac "Konzum" ne želeći da otkriva vrijednost akvizicije.

Šoping centri "Tom" posluju u okviru kompanije "Tomašević", a uglavnom su skoncentrisani u istočnom dijelu BiH, gdje su se afirmisali kao lider u oblasti trgovine. Osim centra u Lukavici, koji se prostire na 7.000 kvadratnih metara, "Tomašević" ima maloprodajne objekte u Palama, Foči i Bijeljini. Sa veleprodajom je zastupljen u Istočnom Sarajevu i Trebinju, a distribuira prehrambene proizvode, tehničku robu, građevinski materijal, sanitarnu opremu, poljoprivredne mašine i drugu robu.

Preuzimanjem "Toma" "Konzum" utvrđuje vodeću poziciju na tržištu BiH s udjelom koji, prema riječima Linićeve, iznosi oko deset posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti