Inzko: Ako ne realizira sporazum s MMF-om, BiH će se naći u ozbiljnoj situaciji

25.06.2009. 10:25 / Izvor: Fena
Inzko: Ako ne realizira sporazum s MMF-om, BiH će se naći u ozbiljnoj situaciji

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko sastao se 24. juna 2009. godine u Sarajevu s direktoricom Svjetske banke i regionalnom koordinatoricom za jugoistočnu Evropu Jane Armitage, s kojom je razgovarao o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH te tekućim i planiranim projektima Svjetske banke u zemlji.

Inzko je zahvalio Svjetskoj banci na pravovremenim procjenama utjecaja globalne ekonomske krize na BiH i naporima koje je Svjetska banka poduzela kako bi pomogla zemlji ublažiti posljedice, saopćeno je iz OHR-a.

Bilo je riječi i o stand-by aranžmanu sa MMF-om te rezultatima sastanka predstavnika BiH i MMF-a u Beču.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko naglasio je da ekonomska kriza nije zaobišla Bosnu i Hercegovinu. On smatra da bi finansijska kriza i neuspjeh vlasti da ispune obaveze prema MMF-u ugrozili ne samo finansijsku stabilnost zemlje nego i njen međunarodni kredibilitet.

"Vlasti BiH su sa MMF-om pregovarale o zahtjevima za stand-by aranžman. Ti zahtjevi, u sadašnjem obliku, rezultat su pregovora. MMF će procijeniti koliko ih vlasti BiH ispunjavaju, a time i koliko je zemlja kvalifikovana da dobije stand-by aranžman", kazao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti