"Just In Time" proizvodnja u Preventu: Kupac na prvom mjestu

17.06.2009. 14:14 / Izvor: eKapija.ba
'Just In Time' proizvodnja u Preventu: Kupac na prvom mjestu

Proizvodnja u Preventovim tvornicama za potrebe svjetske autoindustrije odvija se u skladu sa narudžbama kupaca. Uprkos globalnoj krizi, nivo narudžbi je na zadovoljavajućem nivou. To je potvrda povjerenja kupaca u kvalitet i vrijednosti Preventa. Primjenjujući sistem poslovanja u proizvodnji "Just In Time" ("pravovremeno") Prevent uspješno odgovara na zahtjeve kupaca nudeći tačan broj proizvoda u odgovarajuće vrijeme.

Prevent je pokrenuo proizvodnju za potrebe autoindustrije u Bosni i Hercegovini 1999. godine sa 50 zaposlenih u Visokom, a danas je ovaj treći najveći bh. izvoznik sa 3000 zaposlenih prisutan i u Jelahu, Zenici, Goraždu i Vogošći.

Uslovi rada su daleko iznad prosjeka za ovaj tip industrije, a sami zaposlenici rade na najsavremenijim mašinama u klimatiziranim prostorijama uz osiguranu raznolikost obroka u kuhinji, te organizovani prevoz, kao što je slučaj u Preventu u Zenici. Na ovoj lokaciji u ponedjeljak, radnici su izrazili zabrinutost zbog neizvjesnosti koju nosi opća situacija u automobilskoj industriji. U konstruktivnom razgovoru sa zaposlenicima, predstavnici Uprave su naglasili da je Prevent i u ovom vremenu povećao topli obrok za 50%, te da izvršava svoje obaveze prema zakonu u okviru tekuće kalendarske godine, što uključuje isplatu punih doprinosa i pitanje regresa.

"Kao što svojim klijentima "pravovremeno" isporučujemo naše proizvode, tako i svi naši zaposlenici na vrijeme, bez kašnjenja, dobijaju svoje plate, čime smo rijedak poslodavac u državi", ističe Uprava Preventa naglašavajući da je kupac na prvom mjestu.

Prevent ostaje maksimalno posvećen razvoju bh. privrede i cjelokupnog društva ne samo kroz zapošljavanje već i promocijom Bosne i Hercegovine u inostranstvu, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti