RS: Za obnovu energetske mreže 154 mil KM

25.02.2009. 09:39 / Izvor: Glas Srpske
RS: Za obnovu energetske mreže 154 mil KM

Za realizaciju projekta "Power 4" kojim je planirana rekonstrukcija energetske mreže RS, obezbijeđeno je blizu 143.000.000 maraka kredita, a u narednom periodu biće obezbijeđeno još 11,7 miliona maraka.

Ovo je rekao direktor Direkcije za implementaciju međunarodnih projekata "Elektroprivrede RS", Milorad Živković.

Za realizaciju projekta "Power-4", koja je počela 2006. godine, novac je obezbijeđen iz četiri kreditne linije i to iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB), Svjetske banke (WB) i KfW kreditne organizacije.

Krediti su namijenjeni za projekte koja su kandidovala elektrodistributivna preduzeća (82.846.947 KM), hidroelektrane (44.359.610 KM) i termoelektrane (25.339.387 maraka).

- EBRD je obezbijedio oko 33 miliona maraka. Iz tih sredstava uglavnom se finansira rekonstrukcija elektrodistributivnih mreža. Trenutno je realizovano oko 23 miliona maraka tog kredita. Dakle, kada je u pitanju ova kreditna linija, projekat je pri kraju i očekuje se da krajem ove godine dođe do potpune realizacije - istakao je Živković.

Kada je u pitanju EIB, za elektrodistribuciju je planirano oko 38 miliona, a za proizvodna preduzeća oko 44 miliona maraka.

- Kod Svjetske banke imamo obezbijeđeno oko 27 miliona maraka kredita i on se implementira u dvije termoelektrane i to, u TE Gacko i Ugljevik. Sa KfW još nije došlo do dotpisivanja ugovora, ali očekujemo da će i do toga uskoro doći - kazao je Živković.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, kažu da su u elektrodistributivnom sektoru predviđeni krediti za projekte koji se odnose na nabavku NN i SN kablova, ovjesne opreme i pribora, rekonstrukciju trafo-stanica i drugo. Planirana ulaganja u HE na Trebišnnjici i Drini odnose se, između ostalog, na sanaciju ispod brane, te u HE na Vrbasu, na izgradnju optočnog tunela, sistema neprekidnog napajanja, turbinsku regulaciju, rekonstrukcije SCADA sistema i drugo.

- Kada su u pitanju projekti kandidovani od strane termoelektrana, za TE Ugljevik planirana je nabavka sistema za monitoring i upravljanje, rekonstrukcija sistema za tretman voda, dok je u TE Gacko planirana rekonstrukcija sistema za tretman otpadnih voda i transport pepela i šljake - istakla je portparol Ministarstva, Aleksandra Vukašinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti