Poljske firme žele modernizirati rudarstvo u BiH

06.07.2010. 15:49 / Izvor: eKapija.ba
Poljske firme žele modernizirati rudarstvo u BiH

Trinaest poljskih kompanija iz oblasti rudarstva i energetike danas su u Sarajevu, uz podršku Ambasade Poljske u BiH, prezentirale svoje poslovanje i ponudu s ciljem da učestvuju u isporuci nove opreme za rudnike u Federaciji BiH.

Simpozij je održan u organizaciji firme Remag iz Poljske, proizvođač najsavremenije mehanizacije za ekspolataciju uglja čije mašine su tražene u rudnicima širom svijeta. Ova kompanija od prošle godine prisutna je i na našem tržištu.

Jedan od povoda za današnje okupljanje poljskih kompanija je nedavno svečano puštanje u rad kombajna za izradu jamskih prostorija u jami Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj, prvog te vrste u historiji bh. rudarstva, potvrdila je Aleksandra Cholewa - Domanagić, glavna savjetnica za balkansko tržište u Remagu.

"Kompanija Remag i u budućnosti namjerava učestvovati u razvojnim projektima rudnika u BiH. S tim u vezi, na ovom simpoziju smo htjeli i druge firme upoznati sa mogućnošću ulaganja i modernizacije rudarstva u BiH", istakla je Cholewa - Domanagić.

Prednosti kombajna za izradu jamskih prostorija koji je nedavno instaliran u RMU Kakanj su mnogobrojne: postiže se veća produktiovnost u odnosu na klasični način kompanja, izbjegava se ručni utovar uglja, upotreba eksploziva i miniranja.

Tokom današnje prezentacije poljski ambasador u BiH Andrzej Tyszkiewicz je istakao da je plan poljskih firmi da investicije u rudarskom sektoru realiziraju zajedno s bh. firmama, kroz zajedničku korporaciju, što će, naravno, otvoriti dodatna radna mjesta, dok bi i dio novca ostao u BiH.

On je istaknuo da Poljska ima bogatu tradiciju i iskustvo kada je u pitanju rudarstvo te da postoji velik prostor da se unaprijedi vanjskotrgovinska razmjena BiH i Poljske koja je, kako je rekao, u 2009. iznosila oko 100 miliona eura.

Tyszkiewicz je istaknuo da je Poljska prošle godine u BiH investirala osam miliona KM, što je svrstava na petu poziciju stranih investitora, i da osobno smatra da može i više, javlja agencija FENA.

Direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić kazao je da je današnja prezentacija bila namijenjena uglavnom budućoj saradnji radi ulaganja u rudarski sektor FBiH zbog činjenice da Elektroprivreda BiH, zajedno sa sedam rudnika, planira u naredne tri godine uložiti oko 300 miliona KM u rudarsku opremu.

Jerlagić je podsjetio da je Elektroprivreda BiH s poljskim kompanijama potpisala nekoliko ugovora, a da je jučer s kompanijom Zre iz Katovica potpisala ugovor vrijedan 8,3 miliona eura u sklopu projekta modernizacije bloka 6 u TE Tuzla.

Taj projekt, kako je rekao, bit će realiziran u naredne tri godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti