Tuzla: Privatizacija veterinarskih stanica doprinijela pojavi bolesti

23.10.2007. 09:32 / Izvor: Fena
Tuzla: Privatizacija veterinarskih stanica doprinijela pojavi bolesti

Na posljednjoj sjednici Kolegija načelnika općine Tuzla razmatrana je problematika privatizacije preduzeća.

Sve negativnosti koje je donio loš proces privatizacije, konstatovano je na sjednici, sada najviše osjete radnici ali i ostali građani Bosne i Hercegovine, jer je većina firmi pred kolapsom.

Kao loš primjer privatizacije u segmentu javnih preduzeća izdvojena je privatizacija veterinarskih stanica na području BiH.

Jasmin Ferizbegović, predsjednik Udruženja veterinara BiH i direktor tuzlanske Veterinarske stanice, kazao je da je katastrofalno stanje u Bosni i Hercegovini, pojava zaraznih bolesti kod stoke koje se prenose na ljude i niz drugih problema koji dovode do gubitka stočnog fonda, neorganizovano vakcinisanje i uništavanje pašnjaka, dobrim dijelom izazvano i radom privatnih veterinarskih stanica ili veterinara koji nemaju potrebne dozvole za rad niti poštuju zakonski utvrđene standarde.

Kolegij općinskog načelnika, s tim u vezi, uputio je inicijativu za izmjenu Zakona po kojoj od privatizacije treba izuzeti sva preduzeća koja nisu za privatizaciju kako bi se ovi kolektivi spasili i ubuduće spriječilo stvaranje problema radnicima ali i građanima BiH u cjelini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti