XELLA BH ima prve energetske savjetnike u BiH

Vijesti

XELLA BH ima prve energetske savjetnike u BiH

18.05.2010. 12:09 / Izvor: eKapija.ba

Kompanija XELLA, jedan od najvećih investitora u BiH u protekloj godini, u saradnji sa firmom Dekra Certification iz Njemačke organizirala je stručno školovanje za svoje uposlenike, kako bi ih maksimalno pripremila za novu situaciju na tržištu, tj. za pružanje nove usluge iz oblasti savjetovanja o energetski efikasnoj gradnji stambenih objekata.

U periodu od 03.05.-07.05.2010. godine stručnjaci iz XELLE BH Nihad Begić, direktor prodaje, Jasmin Huremović, projekt menadžer, Ademir Čatović, produkt menadžer i Sanela Glamoč, regionalni menadžer prodaje, boravili su u Emstalu u Njemačkoj na Institutu za tehnologiju i razvoj kompanije XELLA, gdje su uspješno položili ispit za savjetnika za energetsku efikasnost u skladu sa Evropskom direktivom za energetska svojstva zgrada (EPBD). Na taj način su postali prvi certificirani stručnjaci u BiH iz ove oblasti.

"Uvođenjem novih Propisa o uštedi energije u Evropi porastao je značaj stručnih savjetovanja na temu energetski efikasne gradnje. Stoga se u budućnosti očekuje od svih nas koji smo vezani za građevinsku djelatnost da imamo kompetentna znanja o energetski efikasnoj gradnji stambenih objekata, ističe Nihad Begić, direktor prodaje XELLE BH doo iz Tuzle.

U skladu sa programom certificiranja firme DEKRA Certifiction GmbH polaznici su stekli stručna znanja iz više područja, kao što su: potrebna energija za objekat i evropske smjernice za energetsku efikasnost, energetska efikasnost u zgradama, tehnika u domaćinstvu i tehnika industrijskih uređaja, Blower Door (test propustljivosti vazduha) i termografija, propis o štednji energije, isprava o potrebnoj i potrošenoj energiji, ekološki kompatibilni građevinski materijali, izračunavanje toplotnih premošćavanja i rukovanje softverom za preračun energije

"Ova nova usluga, koju će pružati prvi certificirani bh. energetski savjetnici, će sigurno pomoći svima koji misle i namjeravaju da grade stambene objekte na energetski efikasan način", najavaljuju iz XELLE BH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti