Asamer grupa investira u Fabriku cementa Lukavac 80 mil KM: Puštanje u rad novih kapaciteta u martu 2009. godine

28.11.2008. 11:04 / Izvor: Oslobođenje
Asamer grupa investira u Fabriku cementa Lukavac 80 mil KM: Puštanje u rad novih kapaciteta u martu 2009. godine

Asamer Group iz Austrije, koja je kupila Fabriku cementa Lukavac (FCL), realizuje drugu fazu investicija u ovoj fabrici.

Riječ je o rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih postrojenja u što će biti uloženo 80 miliona maraka.

Kako saznaje Oslobođenje, radovi se obavljaju po planu, a puštanje u rad novih kapaciteta planirano je za mart 2009. godine.

Bez obzira na svjetsku krizu, investicije u FCL, očito je, uopće nisu sporne. Nakon završetka druge faze rekonstrukcije i dogradnje fabrike, osiguraće se kapaciteti za godišnju proizvodnju u ovoj fabrici od čak 900.000 tona, što je dvostruko više od sadašnjih kapaciteta.

Na ovaj način, Fabrika cementa Lukavac biće najveći proizvođač cementa u BiH. Istovremeno, s novim kapacitetima u Lukavcu smanjiće se uvoz cementa sa 30 na 10 posto.

Fabrika cementa Lukavac privatizirana je prije sedam godina. Tada je imala kapacitete za proizvodnju od samo 250.000 tona godišnje.

Kada je FCL sagrađena, sredinom sedamdesetih godina, tada su, u skladu sa standardima, industrijska postrojenja u zrak mogla emitirati do 200 milimetara čestica po kubnom metru, ali je cementara emitirala i više.

Nakon privatizacije, Asamer Group je investirala u zaštitne filtere i grad je dvostruko manje zagađen. U ovoj fazi investiranja planirana je ugranja nove tehnologije, zahvaljujući kojoj će fabrika emitirati samo 10 milimetara po kubnom metru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti