Biznis servis lideri prepoznaju šansu za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu

17.08.2019. 08:41 / Izvor: Akta.ba
Biznis servis lideri prepoznaju šansu za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu

Konsultacije ABSL-a održane su u okviru konferencije Reconnect u Sarajevu.

U okviru aktivnosti konferencije Reconnect u Sarajevu su održane  konsultacije Asocijacije biznis servis lidera u BiH (ABSL), koje su okupile na jednom mjestu ključne kompanije iz sektor biznis outsourcinga u Bosni i Hercegovini.

Erol Mujanović iz ABSL-a izjavio je da su konsultacije odlično prošle, kako po pitanju odziva i kvalitetnog prisustva, prije svega kompanija, tako i po toku diskusije i važnosti obrađenih tema.

"Aspekt koji je veoma važan za djelovanje ABSL asocijacije i njenih budućih članica jeste da kompanije iz različitih oblasti poslovnih usluga budu zastupljene i to je upravo i bio slučaj. Osim najrazvijenijeg i najprepoznatijeg IT sektora, tu su bili i predstavnici dizajnerske industrije, kao i računovodstva, zapošljavanja, podrške korisnicima i još nekoliko drugih industrija koje broje  stotine hiljada zaposlenih u outsourcing industriji širom Evrope", kazao je Mujanović.

Prisutnima su prezentirani različiti važni aspekti poslovanja ABSL asocijacije, poput formiranja Strateškog odbora.

Mujanović je naveo da je ABSL asocijacija predstavila i više informacija o modalitetima članstva i partnerstva i predstravnici ABSL BiH su istakli da će članstvo biti besplatno za kompanije u 2019. i  2020. što je omogućeno  zahvaljujući podršci projekta Market Makers.

"Gotovo svi prisutni su izrazili želju i potrebu za još jednom i što skorijom radionicom ovog tipa i izrazili su intereres da postanu članovi asocijacije ABSL. Na okruglom stolu su  diskutovana i iskustva domaćih kompanija iz ove oblasti o tome kako "prodati" BiH kao lokaciju i kako prevazići pojedine izazvove poput nedovoljno kvalitetnog imidža i reputacije zemlje u očima stranih partnera i investitora, kako bi se odlučili za poslovanje u BiH. Istaknuta je i važnost pravljena vrlo kvalitetnog zakonskog okvira za outsourcing industriju u Bosni i Hercegovini", rekao je Mujanović.

Konferencija "Reconnect", u okviru koje su održane konsultacije ABSL-a, realizirana je uz podršku Udruženja Bosansko-američkog prijateljstva (BAFA) i USAID Projekta "Diaspora Invest", te je okupila više od 230 učesnika iz zemlje i svijeta, saopćeno je iz tog projekta. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti