Reagovanje: Hrvatska ima tačne seizmičke aktivnosti na lokalitetu Trgovska gora

14.01.2021. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Reagovanje: Hrvatska ima tačne seizmičke aktivnosti na lokalitetu Trgovska gora

Fond za financiranje razgradnje NEK se oglasio povodom izjave izjave načelnika općine Novi Grad Miroslava Drljače koje je dao za agenciju SRNA.

Fond za financiranje razgradnje NEK se oglasio povodom izjave načelnika općine Novi Grad Miroslava Drljače koju je dao za agenciju SRNA, a u kojoj govoreći o postavljenim seizmološkim stanicama na lokaciji Trgovske gore kaže kako se ne može "očekivati da Hrvatska objavi relevantne podatke o seizmičkoj aktivnosti na lokaciji Trgovska gora", što kažu nije tačno. 

"Točno je da se sve relevantne informacije objavljuju redovito te su dostupne čitavoj javnosti. Naime, nakon što je u studenom 2020. godine na lokaciji Čerkezovac postavljena seizmografska postaja, koja je uključena u nacionalnu mrežu, rezultati mjerenja i očitanja sa seizmološke postaje su javno dostupni i objavljivani u slučaju zamijećenih potresa u najbržem mogućem vremenu. Tako je bilo i nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine.

Uz izvještaje seizmografskih službi koji su javno dostupni, a u cilju detaljnog informiranja od strane naše ustanove napravljen je detaljan izvještaj nakon navedenih potresa s rezultatima zabilježenim na seizmološkoj postaji Čerkezovac. Izvještaj je 30. prosinca 2020. izradio Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je isto objavljeno 6. siječnja 2021. na web stranici www.radioaktivniotpad.org  u članku pod naslovom "Akceleracija u Zagrebu 2,43, a na Čerkezovcu 0,49 m/s2", saopćio je Hrvoje Prpić, Direktor Fond za financiranje razgradnje NEK .

Kako navode iz Fond za financiranje razgradnje NEK, na istoj stranici objavljen je i iscrpan izvještaj o stanju na samoj lokaciji na dan 30.12.2020. godine, prema kojem nisu zamijećena nikakva oštećenja na samoj lokaciji i objektima, a što potvrđuje kako je objekt siguran i pogodan za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada te da ne postoji opasnost za lokalno stanovništvo, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. 

"Smatramo kako nema razloga za neargumentirano i senzacionalističko uzbunjivanje javnosti, a mi kao ustanova ćemo nastaviti transparentno, istinito i jasno informirati javnosti te sve zainteresirane dionike", navodi se u saopćenju dostavljenom portalu Akta.ba.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti