MMF: Neizvjesnost oko vakcinacije u BiH umanjuje izglede za oporavak

02.03.2021. 09:23 / Izvor: Akta.ba
MMF: Neizvjesnost oko vakcinacije u BiH umanjuje izglede za oporavak

Za ovu godinu MMF prognozira ekonomski rast BiH od 3,5 odsto, nakon pada od 5,5 prošle godine.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zaključio je 24. februara 2021. godine konsultacije s Bosnom i Hercegovinom (BiH) u skladu sa članom IV, objavljeno je u petak na stranici ove institucije, gdje se navodi da je prije početka pandemije virusa korona makroekonomska situacija u BiH bila stabilna, a izgledi povoljni.

Rast privredne aktivnosti približavao se svom potencijalu, potpomognut porastom ulaganja u javnu infrastrukturu i spoljnom potražnjom.

"Ali, ekonomski rast bio je ispod brzine potrebne za ubrzano sustizanje Evropske unije. Iako je stopa nezaposlenosti opadala, i dalje je visoka među mladima i ženama", piše u zaključku.

Iz MMF-a dodaju da je pandemija imala ozbiljne štetne učinke na ekonomiju i stanovništvo. Nakon stabilizacije dnevnih slučajeva tokom ljeta, dnevne infekcije ponovo su porasle početkom drugog talasa, a stopa smrtnosti bila je posebno visoka.

Na ekonomsku aktivnost ozbiljno su uticala zdravstvena ograničenja koja su postavljena radi suzbijanja pandemije, što je dovelo do znatnog smanjenja potražnje. Turizam je zaustavljen, a doznake iz inostranstva su se strmoglavile.

"Fiskalne rezerve nakupljene posljednjih godina omogućile su brz i snažan odgovor na pandemiju i njene posljedice. Povezane mjere uključivale su značajnu podršku zdravstvenom sektoru, podršku teško pogođenim firmama i povećanu potrošnju za nezaposlenost", navode, između ostalog, iz MMF-a.

Uz to, uvedeni su moratoriji na zajmove kako bi se ublažila ograničenja likvidnosti, a uspostavljene su i kreditne garancije.

Vlasti su postigle određeni napredak u poboljšanju poslovnog okruženja i poboljšanju funkcioniranja tržišta rada.

"Međutim, institucionalne slabosti, posebno na državnom nivou, slaba vladavina zakona, loša kvaliteta javne infrastrukture i kašnjenja u provedbi ključnih projekata regionalne povezanosti i dalje su ključni faktori koji podrivaju privlačnost zemlje za razvoj privatnog sektora i strana ulaganja", navode iz MMF-a.

Izvršni direktori MMF-a pohvalili su vlasti zbog njihovog političkog odgovora na suzbijanju pandemije i ublažavanju krize podržavanjem domaćinstava i kompanija.

"Očekuje se da će se privredni rast ove godine oporaviti, iako neizvjesnost u vezi s vakcinacijom umanjuje izglede. U narednom periodu, odlučni napori u reformama i politički konsenzus biće presudni za podsticanje održivog oporavka", zaključuju izvršni direktori MMF-a.

Oni su pozdravili mjere usvojene radi ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije. Podrška bi trebalo da sve više cilja najugroženije sektore privrede i ranjiva domaćinstva.

Date su i brojne druge preporuke. Direktori su ukazali na potrebu jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora, napominjući važnost razvoja kapaciteta i jačanja institucija.

Usvajanje zakona o nabavkama i elektronskoj identifikaciji i poboljšanju upravljanja javnim finansijama pomoći će u postizanju ciljeva. Direktori su takođe naglasili potrebu za jačanjem nadzora i upravljanja javnim preduzećima.

Pozvali su vlasti da pokrenu prelaz na ekološki prihvatljivu ekonomiju primjenom politika i zakona koji su u skladu s onima u EU.

Takođe su potakli ubrzanje reformi za rješavanje strukturne nezaposlenosti i povećanje učešća u radnoj snazi, posebno među ženama i mladima.

Za ovu godinu MMF prognozira ekonomski rast BiH od 3,5 odsto, nakon pada od 5,5 prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti