Milionske štete po privredu zbog nerada Komisije za vrijednosne papire (VIDEO)

26.08.2021. 13:37 / Izvor: Fena
Milionske štete po privredu zbog nerada Komisije za vrijednosne papire (VIDEO)

Ne trpe samo novi potencijalni investitori koji bi došli, nego i oni koji već posluju u BiH.

Štete po privredu Federacije Bosne i Hercegovine mogu se mjeriti milionima KM jer već 20 mjeseci Federalni parlament nije uspio donijeti odluku o imenovanju Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Članove te komisije predlaže predsjednik Federacije BiH uz saglasnost dva potpredsjednika, a prvobitno predloženi sastav nije imao ni jednog predstavnika Srba zbog čega je Klub Srba u Domu naroda FBiH odbio podržati tako predloženu odluku.

Odluka je vraćena na doradu i provođenje nove procedure kada je za člana predložen i predstavnik Srba. Tako predloženu novu odluku usvojio je Predstavnički dom, dok Dom naroda to još nije učinio.

Povodom tih problema i činjenice da već 400 predmeta čeka na rješenje, oko 70 posto dioničarskih društava je blokirano, a strane investicije potpuno onemogućene, danas je u Sarajevu sazvan sastanak predstavnika Doma naroda i privredne zajednice.

Sastanak su organizirali članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak (SDA) i Ivo Tadić (HDZ) na koji su pozvali predstavnike Privredne komore FBiH, Vijeća stranih investicija, Udruženja banaka i Udruženja poslodavaca FBiH.

Svi učesnici sastanka na pres-konferenciji zajednički su uputili apel strankama koje imaju svoje predstavnike u Federalnom parlamentu da 9. septembra, kada bi trebala biti održana sjednica Doma naroda, podrže novopredloženu odluku i "odblokiraju" privredu.

Duvnjak je kazao da je zbog ovakve situacije privredi u Federaciji "spuštena rampa" u vrijeme ekonomske krize, zbog čega je pozvao na razumijevanje budući da se ovim šalje veoma loša poruka poslovnoj zajednici.

"Potrebno je donijeti odluku kako bismo ovaj strašan pritisak koji se stvara nad privredom eliminirali. Nema Komisije koja bi verificirala promjene upravljačkih struktura, a investitor ne može do kraja završiti pravno svoju investiciju", dodao je Duvnjak.

Tadić je također izrazio očekivanje da će odluka dobiti podršku na sjednici Doma naroda pozivajući delegate da prevaziđu svakodnevna politička prepucavanja jer je ovo pitanje prevažno.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić upozorio je danas da zbog ovakve situacije ni jedan ozbiljan investitor ne pokreće investicije jer je nije u mogućnosti formalno-pravno provesti do kraja.

"Ne može povećati vrijednost svojih dionica jer ne postoji Komisija koja bi to verificirala, ne može ući u neku novu zajedničku investiciju niti promijeniti članove nadzornih odbora jer je za okončanje svakog od ovih stvari potrebna verifikacija Komisije", pojašnjava on.

Napominje da su sve to stvari koje tjeraju investitore iz BiH jer je jedno pitanje koliko se do sada gubi to se može izračunati jer desetine miliona KM investicija čeka na realizaciju, ali drugo i mnogo veće pitanje su izgubljene mogućnosti.

Federacija BiH trenutno je jedina teritorija na svijetu koji funkcionira na principu tokova kapitala, dioničarskih društava, emisije dionica, gdje investitor ne može doći da investira, podvukao je Jašarspahić.

Izvršna direktorica Vijeća stranih investitora BiH Sanja Miovčić napominje da ovakva situacija utiče na sve najveće kompanije, najveća dioničarska društva i banke. Direktna materijalna šteta se, kaže, mjeri milionima KM i oni u Vijeću imaju tačne podatke za svoje članice.

"Ne trpe samo novi potencijalni investitori koji bi došli, nego i oni koji već posluju u BiH. Zbog zadržanog kapitala i neprovođenja novih investicija nismo otvarali nova radna mjesta, pokretali nove proizvode pogone, a banke nisu mogle plasirati svoj kapital", dodala je.

Dom naroda Federalnog parlamenta stoga je pozvan da usvoji Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH u koju su za članove predloženi Adnan Zukić, Matej Živković, Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti